Niet eerder viel er zoveel regen in de zomer, nog meer buien op komst

Niet eerder viel er zoveel regen als deze zomer. Welgeteld vijftien dagen viel er in ons land vijftig millimeter regen of meer. ‘Een nieuw record’, aldus meteoroloog Rico Schröder van Weerplaza. En daar blijft het helaas niet bij.

Het Parool
Niet eerder viel er zoveel regen als deze zomer.  Beeld ANP
Niet eerder viel er zoveel regen als deze zomer.Beeld ANP

In de zomer van 2006 viel op veertien dagen meer dan vijftig millimeter ergens in ons land. De derde plaats is voor 1917 met dertien lokaal zeer natte dagen. “De hoogste etmaalsom neerslag is deze zomer gemeten in Bergen. Daar viel maar liefst 116 millimeter regen”, aldus Schröder.

Het waren deze zomer bijna altijd lokale pittige buien die voor het record hebben gezorgd. Het aantal dagen waarop ergens in ons land veel neerslag valt, neemt in de toekomst ook nog eens toe. Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. “Wanneer lucht warmer is, past er meer waterdamp in. Buien kunnen daardoor in warme lucht veel meer neerslag produceren dan in koudere lucht. Dit is de reden waarom in de zomer veel vaker sprake is van wateroverlast dan in de wintermaanden,” aldus de weerman.

“Door het opwarmen van de aarde kan lucht in de toekomst nog meer waterdamp bevatten, waardoor buien nog zwaarder kunnen worden en zware buien ook steeds vaker voorkomen. Warme en vochtige lucht is tenslotte brandstof voor pittige buien.”

Wisselvallig weekend

Het is voorlopig ook nog niet gedaan met de buien. Er staat opnieuw een wisselvallig weekend op het programma. De komende dagen krijgen met name de kustprovincies te maken met regen- en onweersbuien. In totaal kan dit weekend op de natste plekken dertig tot vijftig millimeter regen vallen. De minste neerslag valt in het zuidoosten.

Ook in Amsterdam blijft het naar verwachting niet droog. Erg warm is het ook niet. Het kwik loopt zaterdag op tot een graad of 21. Zondag is het met 19 graden nog iets frisser.

Stevige wind

Zondag is bovendien de meest onstuimige dag van het weekend. Vooral aan zee en in het noordwesten komt een stevige wind te staan. Bij buien is er dan kans op windstoten tot rond 75 kilometer per uur. Dat zorgt voor een frisse dag met een maximale temperatuur rond de 19 graden. Normaal gesproken is het een graad of 24 in deze tijd van het jaar.

Meer over