Niet doorhalen in Koninginnenacht

Er komen geen verruimde openingstijden voor cafés in de nacht voor Koninginnedag. De gemeenteraad had verzocht om een doorlopend programma voor feestgangers, maar burgemeester Eberhard van der Laan ziet dat niet zitten.

null Beeld

Dat betekent dat evenementen in de openbare ruimte in de nacht van 29 op 30 april om één uur 's nachts afgelopen moeten zijn. Daarna kunnen bezoekers tot vijf uur terecht in de nachthoreca. De vrijmarkt begint een uur later.

'Gat in de nacht'
De gemeenteraad had Van der Laan gevraagd iets aan dit zogeheten 'gat in de nacht' te doen, maar in een brief aan de raad laat de burgemeester weten hier niets voor te voelen. Een doorlopend programma zal er volgens Van der Laan alleen maar toe leiden dat nog meer bezoekers naar Amsterdam komen om een nachtje door te halen.

Dit staat haaks op de wens van het gemeentebestuur de nacht vóór Koninginnedag een kleinschalig evenement te laten zijn dat vooral voor Amsterdammers bestemd is. Ook voorziet Van der Laan meer overlast in de nacht voor bewoners van de binnenstad.

'Verkeerd signaal'
'De afgelopen jaren is gebleken dat het gat in de nacht bijdraagt aan een feestelijke, veilige en beheersbare viering,' aldus Van der Laan. 'Het afschaffen van het gat in de nacht is een verkeerd signaal.'

Rustiger wordt het ook op het Museumplein, waar op verzoek van stadsdeel Zuid dit jaar geen grootschalige evenementen zijn toegestaan. Het stadsdeel wil dat de vrijmarkt weer naar het Museumplein terugkeert.

Het dansfeest Loveland zal dit jaar uit de binnenstad vertrekken. De organisatoren zijn in gesprek met stadsdeel Oost over een geschikte locatie. (Het Parool)

Meer over