Niemand stelt zijn dodehoekspiegel af

AMSTERDAM - De afstelplek voor dodehoekspiegels aan de Nieuwe Utrechtseweg wordt niet gebruikt. ''Ik heb er één keer een vrachtwagen zien staan, maar die stond er gewoon geparkeerd,'' zegt taxichauffeur Ronald de Vos.

De afstelplek, die op 26 oktober 2007 in gebruik genomen werd, heeft bijna 25.000 euro gekost. Het inrichten van de plek was een idee van het Platform Dode Hoek Amsterdam, een denktank die de gemeentelijke verkeersdienst DIVV adviseert. Alex van der Woerd van het platform: ''Op de openingsdag van de BedrijfsautoRAI wilden we zo'n plek ingericht hebben. We hebben toen vooral gekeken waar we dat het snelst konden realiseren. Uit pragmatische overwegingen is toen voor de Nieuwe Utrechtseweg gekozen. We hebben er de luxeversie neergelegd.''

Op de afstelplek zijn kleurige vakken op het wegdek geschilderd. Daarmee kunnen vrachtwagenchauffeurs zelf hun spiegels afstellen, zodat ze fietsers in de dode hoek beter zien.

Recentelijk kwamen er twee afstelplaatsen bij, aan de Meteorenweg (Noord) en de Radarweg (Westelijk Havengebied). Op korte termijn komt er nog een vierde afstelplek, aan de Oude Haagseweg (Sloten).

Van der Woerd erkent dat de afstelplek aan de Nieuwe Utrechtseweg weinig wordt gebruikt. Die in het havengebied wordt beter gebruikt, zegt hij.

Amsterdam heeft relatief veel dodehoekongevallen. Om de veiligheid van fietsers verder te vergroten, komen er op 135 kruispunten ook dodehoekspiegels op de verkeerslichten.

Die moeten er voor het einde van het jaar allemaal hangen. In augustus komt er een landelijke voorlichtingscampagne. (HET PAROOL)

De afstelplek voor dodehoekspiegels aan de Nieuwe Utrechtseweg wordt niet gebruikt. Foto verkeerenwaterstaat.nl Beeld
De afstelplek voor dodehoekspiegels aan de Nieuwe Utrechtseweg wordt niet gebruikt. Foto verkeerenwaterstaat.nl
Meer over