Plus

Niemand had de illusie dat het geweld voorbij was

Na een tijd van relatieve rust is er nieuw geweld in het criminele milieu: de in Zuid doodgeschoten Anass el Ajjoudi behoorde tot een van de groepen die verwikkeld zijn in een bloedige vete.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Medewerkers van de recherche onderzoeken in de Cornelis Springerstraat de aanslag op Anass el Ajjoudi Beeld Maarten Brante
Medewerkers van de recherche onderzoeken in de Cornelis Springerstraat de aanslag op Anass el AjjoudiBeeld Maarten Brante

Veel Amsterdamse criminelen die de afgelopen jaren zijn geliquideerd, waren verwikkeld geraakt in een bloedige strijd tussen twee groepen criminelen, die elkaar sinds 2012 naar het leven staan.

Maar lang niet elke recente moordaanslag op een Amsterdamse crimineel is te koppelen aan die oude vete.

Integendeel: in het criminele milieu zijn conflicten snel geboren en die ruzies kunnen ineens tot een gewelddadig einde komen. Van een aantal liquidaties is onduidelijk wat precies het motief is geweest.

Maar de woensdagavond in de Diamantbuurt geliquideerde Anass El Ajjoudi behoorde nadrukkelijk wél tot een van de twee groepen die al zo lang met elkaar strijden. Hij was een prominent figuur uit de entourage van Benaouf A. en Houssine A. Zijn bijnaam op straat was Boeloeloe, wat spook of geest betekent.

De forsgebouwde El Ajjoudi wandelde woensdagavond rond zeven uur door de Cornelis Springerstraat toen één of twee mannen hem drie of vier kogels in het bovenlijf schoten.

Buurtbewoners die de aanslag zagen gebeuren, doken weg bij de ramen uit angst voor rondvliegende kogels.

Dodenlijst
Na de schoten zakte El Ajjoudi op de stoep in elkaar. Omwonenden en ambulancepersoneel probeerden hem nog te reanimeren.

De schutter wachtte zijn doelwit mogelijk op in een geparkeerde auto. Na de aanslag brandde in Duivendrecht een bestelbusje uit.

In het criminele milieu gingen al langer verhalen dat de uit Zuid afkomstige El Ajjoudi op een dodenlijst stond en de politie waarschuwde hem in december 2014 al voor een dreigende aanslag.

Dat het gevaar reëel was, bleek in augustus 2015, toen El Ajjoudi vertrok bij waterpijpje Fayrouz aan de Amstelveenseweg. Die shishalounge was een verzamelplek voor de groep waartoe El Ajjoudi werd gerekend.

Een observatieteam van de politie dat El Ajjoudi die avond volgde, merkte dat er meer mensen waren die de crimineel in de gaten hielden: ook mannen in een Fiat bleken hem te volgen.

De politie vermoedde dat die mannen een aanslag op El Ajjoudi voorbereidden en begon een onderzoek.

Daardoor kwam een groep criminelen in beeld die in november 2015 in Diemen probeerde crimineel Peter 'Pjotr' R. dood te schieten. Die overleefde de aanslag met veel geluk. Voor de moordpoging legde de rechtbank lange celstraffen op.

Groepen uit Utrecht
De laatste jaren leek het rustiger in het 'oude' conflict tussen de twee groepen. Prominente figuren waren doodgeschoten, zoals Gwenette Martha, en anderen tot forse celstraffen veroordeeld, zoals Benaouf A..

Toch bestond in het milieu en bij de opsporingsdiensten geen moment de illusie dat het geweld in de onderwereld voorbij was, ook omdat gewelddadige criminele groepen uit Utrecht zich nadrukkelijker melden op het strijdtoneel.

Tegelijk slaagde justitie erin verdachten in beeld te krijgen voor een aantal liquidaties en moordpogingen, nadat veel bewijs was gevonden in gekraakte PGP-telefoons. De angst voor lange celstraffen en de voortdurende dreiging van geweld, zorgt voor blijvende onrust in de onderwereld.

Zie ook de tijdlijn: Vijf jaar vete in de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld

Tientallen slachtoffers

De bloedige vete tussen twee groepen Amsterdamse criminelen kostte sinds 2012 al aan tientallen veelal jonge Amsterdammers het leven.

Het conflict kwam in 2012 tot volle wasdom, nadat al langer oplopende spanningen tot uitbarsting waren gekomen rondom een betwiste partij drugs. Aan de ene kant de groep rond wijlen Gwenette Martha, aan de andere kant de groep rond Benaouf A. en Houssine A.

Het bittere conflict leidde tot de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt en andere opzienbarende moordaanslagen. Ook onschuldigen kwamen om, doordat zij per abuis werden doodgeschoten.

Sinds 2012 stierven leiders uit beide kampen, maar ook minder prominente figuren waren doelwit.

Meer over