Review

Nick **

null Beeld

Regie: Fow Pyng Hu
Met: Merijn de Jong, Luna Mijovic

Personages hoeven niet sympathiek te zijn, maar moeten wel intrigeren. Met de gefrustreerde dertiger Nick wil je niets te maken hebben.

Nick (Merijn de Jong) heeft een mooie vriendin (Elisa Beuger) en werkt als kok in een uitstekend restaurant, maar onder de oppervlakte broeit een redeloze agressie. Als hij op straat langs duiven loopt, schopt hij een duif tegen een autodeur, waarna de vogel dood neervalt.

Zijn vriendin, die hij niet nodig zegt te hebben, scheldt hij uit voor 'lege vrouw' en de restauranteigenaar (Marcel Hensema) is 'vieze stinkende lucht'. Kortom, Nick is een ongelofelijke lul en het duurt dan ook niet lang voor hij zonder vriendin en werk zit. Wat te doen?

Omdat een Kroatische serveerster (Luna Mijovic) zegt dat Kroatische truffels de lekkerste ter wereld zijn, wil Nick in Kroatië truffels gaan zoeken. De serveerster rijdt met hem mee, want zo kan zij even op familiebezoek gaan. Dat Nicks treiterpraatjes, waarachter waarschijnlijk een groot minderwaardigheidscomplex schuilt, op haar geen indruk maken, neemt haar voor hem in. Eindelijk iemand die hem partij biedt. In een conventionele roadmovie zou tussen hen misschien iets moois opbloeien, maar Nick kan liefde geven noch ontvangen. We zien een man die zichzelf in een destructieve houdgreep heeft.

Zo'n personage kan een intrigerende film opleveren, maar Nick frustreert, omdat hij geen aanknopingspunt biedt. Dat de hork een hork blijft, is misschien realistisch, maar niet boeiend.

De Nederlandse regisseur Fow Pyng Hu debuteerde twaalf jaar geleden veelbelovend met het voor Cannes geselecteerde Jacky, waarna opvolger Paradise girls (2004) lichtelijk teleurstelde. Acht jaar (!) later keert de maker, die ook een restaurant in Amsterdam drijft, terug met hoogst particuliere cinema, die in elk geval deze kijker buiten de deur houdt. (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over