Newt Gingrich weet het nu zeker: hij houdt er echt mee op

De Republikein Newt Gingrich heeft vandaag officieel bekend gemaakt uit de race om de presidentskandidatuur voor zijn partij te stappen. Gingrich zinspeelde daar vorige week al op, maar maakte zijn vertrek pas vandaag officieel bekend.

Redactie
Newt Gingrich verlaat met zijn dochter Jackie voor de laatste keer het podium in Arlington. Beeld getty
Newt Gingrich verlaat met zijn dochter Jackie voor de laatste keer het podium in Arlington.Beeld getty

Hoewel het voor de meeste Amerikanen al lang duidelijk was dat Romney de definitieve presidentskandidaat voor de Republikeinse partij zou worden, weigerde Gingrich lange tijd om daadwerkelijk te stoppen. Ondanks een schuldenberg van ruim vier miljoen dollar en een stagnerende campagne, leek de kandidaat tegen beter weten in de strijd verbeten door te willen zetten.

Videoboodschap
Gisteren maakte Gingrich in een buitenwijk van Arlington, een stad in de staat Virginia, dan eindelijk bekend echt te stoppen. Hij had dinsdag al een videoboodschap op zijn website geplaatst waarin hij zijn aanhangers bedankte voor hun steun en vertrouwen.

Ondanks zijn onophoudelijke strijd wist Gingrich slechts in twee staten de meerderheid te behalen tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Dat waren de zuidelijke staten South Carolina en Georgia, die bekendstaan om hun conservatieve politieke overtuigingen.

Hoge schulden
Gingrich had ondanks zijn hoge schulden een trouwe sponsor gevonden in een schatrijke casino-eigenaar die zijn campagne meerdere keren met grote bedragen spekte. Bij de bekendmaking van zijn besluit uitte Gingrich zijn bezorgdheid over een mogelijke tweede termijn van de Democratische president Obama. Maar Gingrich liet niets los over een eventuele steun aan de grootste kanshebber voor de Republikeinen, Mitt Romney.

De strijd tussen Romney en Gingrich, die er vaak hard aan toeging, was koren op de molen van het campagneteam van Obama. Dat postte gisteren, direct na het bekend worden van het nieuws, een verkiezingsfilmpje waarin een aantal punten van kritiek op Romney werden overgenomen van Gingrich.

In augustus zullen de Republikeinen tijdens een partijconventie Romney formeel aanwijzen als hun kandidaat. Op 6 november neemt hij het op tegen de zittende president Obama.

Meer over