Update

New York eert eerste bewoner

New York wil een straat vernoemen naar de eerste inwoner, Juan Rodriguez. De man uit de Dominicaanse Republiek was in 1613 naar het gebied gebracht door de Nederlander Thijs Mossel met het Nederlandse schip Jonge Tobias vanuit Santo Domingo.

New York. Beeld archieffoto ANP
New York.Beeld archieffoto ANP

Juan, die ook wel Jan werd genoemd, was de eerste niet-Indiaan die zich vestigde in de gemeenschap. Hij opende er een handelspost voor bevervellen en andere zaken. Hij leerde er de taal van de indianen en trouwde vermoedelijk met een indiaanse vrouw. Dat was nog voordat de Nederlanders de naam Nieuw Amsterdam invoerden voor wat later uitgroeide tot New York, de grootste stad van de VS.

Rodriguez had wel geluk. De bemanning van het Nederlandse schip was het er niet mee eens dat 'die bruine' wilde achterblijven toen Thijs Mossel in 1614 terugkeerde naar Nederland. Ze meenden dat hij gedood had moeten worden wegens zijn weigering mee te gaan. Andere handelaren klaagden dat Rodriguez de handel in bevervellen schaadde door de indianen veel te betalen.

Van Rodriguez zijn geen gegevens dat hij ooit vertrok uit het gebied. De City University of New York concludeerde eerder dit jaar dat Rodriguez daarom beschouwd moet worden als de eerste niet-autochtone inwoner.

Burgemeester Michael Bloomberg wil hem eren door een deel van de straat Broadway naar hem te vernoemen, meldde de krant New York Times woensdag. De straat krijgt dan een dubbele naam. Het gaat om het deel van de 159ste straat in Washington Heights tot 218de straat in Inwood. Beide buurten hebben veel inwoners van Dominicaanse afkomst.

Nederland en New York vierden in 2009 uitgebreid dat 400 jaar eerder voor het eerst een schip de baai van het huidige New York invoer. Dat was het schip Halve Maen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), dat op zoek was naar een korte route van Amsterdam naar het Verre Oosten. De Nederlanders stichtten er vervolgens een handelspost.

Meer over