Review

New Year's eve *

null Beeld

Regie: Gary Marshall
Met: Jessica Biel, Josh Duhamel, Sarah Jessica Parker e.v.a.

De trailer van New Year's eve verklapte al veel. Veel bekende gezichten van film en televisie, veel tenenkrommende oneliners versierd met kunstsneeuw en emoties uit een spuitbus. De film is eigenlijk precies zo, maar dan twee uur lang.

Het oermodel van de feestdagenfilm is natuurlijk Love actually, waar de Britten hun beste acteurs en comedyschrijvers aan hadden gezet. Het kerstthema uit deze geslaagde romantische komedie kreeg een uitstekende sinterklaasvariant met het Nederlandse Alles is liefde.

De makers van New Year's eve gebruikten vorig jaar Valentijns dag om een aantal romantische thema's aan op te hangen; ditmaal volgen we een aantal figuren op de laatste dag van het jaar. Het scenario lijkt geheel opgetrokken uit met plakband aan elkaar gehangen wenskaarten, afgewisseld met scènes uit prullenbakken van gedesillusioneerde scenarioschrijvers. Een verpleegster (Halle Berry) blijft op oudejaarsavond bij een stervende man (Robert de Niro), waarna ze een feestjurk aantrekt voor haar man die met het Amerikaanse leger overzee zit. De stervende man wordt door zijn dochter (Hillary Swank) mee naar het dak van het ziekenhuis genomen om nog een keer het nieuwe jaar te zien komen als 'de bal valt' op Times Square.

Drie Oscarwinnaars in één scène, wat wilt u nog meer? Was misschien één leuke, rake regel dialoog van deze schnabbelaars te veel gevraagd?

En zo gaat het verder in een eindeloze stoet van bekende acteurs die allemaal een middagje naar de set kwamen om hun perfecte tanden te laten zien of, in het geval van de dames, een feestjurk aan te trekken.

Begin u goede voornemens al in 2011: bespaar u zelf deze twee uur. (Mark Moorman)

null Beeld
Meer over