Netanyahu bundelt krachten met ultranationalisten

De Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn ultranationalistische regeringspartner Yisrael Beitenu komen in de aanstaande parlementsverkiezingen uit met één gezamenlijke lijst. Door de krachtenbundeling lijkt het rechtse blok de winst in de verkiezingen van januari nauwelijks meer te kunnen ontgaan.

Redactie
De Israelische premier Netanyahu (rechts) en zijn minster van Buitenalndse Zaken Lieberman. Beeld afp
De Israelische premier Netanyahu (rechts) en zijn minster van Buitenalndse Zaken Lieberman.Beeld afp

Diverse Israëlische kranten vermoeden dat Netanyahu met deze verrassende stap het verbond van middenpartijen, dat de herleefde Arbeidspartij zou proberen te vormen, het hoofd hoopt te bieden. Likud heeft volgens opiniepeilingen nog steeds een grote voorsprong, maar verloor de afgelopen tijd terrein aan de Arbeidspartij. Die heeft met succes de aanval ingezet op het sociaal-economische beleid van de regering-Netanyahu.

De samenwerking met Likud geeft Avigdor Lieberman, minister van Buitenlandse Zaken en de leider van Yisrael Beitenu, een belangrijke stem in het vredesproces. Lieberman staat erom bekend geen concessies te willen doen aan de Palestijnen.

Shelly Yachimovich, de leider van de Arbeidspartij, noemt het nieuwe rechtse verbond 'racistisch' en verwacht dat gematigd rechtse kiezers in haar armen zullen vluchten.

Meer over