AEX

Nerveuze stemming op beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige minnen het weekend in gegaan. Beleggers waren erg nerveus vanwege de stijgende rentes op de obligatiemarkt.

ANP
De geplande verhuizing van het Unilever-hoofdkantoor naar Rotterdam gaat niet door. Beeld anp
De geplande verhuizing van het Unilever-hoofdkantoor naar Rotterdam gaat niet door.Beeld anp

Het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgde daarnaast voor aanzienlijke verliezen bij de grondstoffenbedrijven.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 539,51 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 774,63 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,4 procent. De aandacht van beleggers ging tevens uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Mede daardoor waren er op Wall Street ook fikse koersverliezen te zien.

Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX, met een min van bijna 4 procent. Ook elders in Europa gingen de grondstoffenbedrijven omlaag. In Londen zakten Anglo American, BHP Billiton en Antofagasta tot meer dan 5 procent.

Spionagechips in apparatuur
Verlichtingsbedrijf Signify leverde verder 2,8 procent in na een negatief analistenrapport van Credit Suisse over de verlichtingssector. Bij de kleinere bedrijven kelderde Wessanen ruim 17 procent. ING verlaagde het koersdoel voor het voedingsbedrijf.

Een bericht over mogelijke Chinese spionagechips in apparatuur van Amazon en Apple zorgde voor commotie in de technologiesector. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor een kleine 3 procent, terwijl STMicroelectronics in Parijs bijna 5 procent daalde. In Amsterdam hoorden chipbedrijven Besi en ASMI bij de dalers in de MidKap met verliezen tot 3 procent.

Versimpeling
Unilever stond ook in de schijnwerpers. Het voedings- en wasmiddelenconcern ziet voorlopig af van de versimpeling van de structuur. Daarmee gaat ook de geplande verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam niet door. Volgens het bedrijf konden vooral Britse aandeelhouders zich niet vinden in de wijzigingen.

Het besluit zorgde voor veel politieke ophef en later op de dag besloot het Nederlandse kabinet om zijn plannen voor de afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. Het aandeel Unilever noteerde vlak.

De euro was 1,1515 dollar waard, tegen 1,1513 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 74,78 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 84,80 dollar per vat.

Meer over