Neonazi's van NPD krijgen kantoor in Bondsdag

De extreem rechtse NPD krijgt voor het eerst een kantoor in de Duitse Bondsdag. Dat gebeurt hoewel de democratische partijen in Duitsland die partij juist zouden willen verbieden. In de NPD leven sympathieën voor oud-dictator Adolf Hitler, die in 1940 Nederland binnenviel.

Redactie
Aanhangers van de NPD. Beeld AP
Aanhangers van de NPD.Beeld AP

Toch kwam het presidium van de Duitse Tweede Kamer niet om de beslissing heen de neonazi's kantoorruimte toe te kennen, zo meldden Duitse media donderdag, ondanks het feit dat de NPD nooit zetels heeft gehad in de Bondsdag. De NPD wist namelijk bij de Europese verkiezingen in mei een zetel in Straatsburg te bemachtigen. Volgens de Duitse 'Wet op de europarlementariërs' hebben de neonazi's daarom ook recht op kantoorruimte in het parlement in Berlijn.

De NPD en acht andere splinterpartijen komen wel in een 'verdomhokje', een apart gebouw dat nog in gereedheid wordt gebracht. Sinds de laatste gang naar de stembus zitten er voor het eerst maar liefst 14 Duitse partijen in het Europees Parlement, omdat het Federale Constitutionele Hof de kiesdrempel heeft afgeschaft.

Meer over