Neo-nazi's mogen vliegend tapijt gebruiken

De neo-nazipartij NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) mag controversiële verkiezingsaffiches gebruiken waarop immigranten op een vliegend tapijt te zien zijn. Dat heeft een Duitse rechtbank vandaag bepaald.

Redactie
Eén van de gewraakte verkiezingsaffiches. © FOTO'S AFP Beeld afp
Eén van de gewraakte verkiezingsaffiches. © FOTO'S AFPBeeld afp

De Berlijnse wijk Kreuzberg, die veel allochtonen telt, wilde een verbod van een NPD-affiche waarop drie karikaturen worden getoond: twee mannen met een donkere huid, van wie één met de obligate tulband en een vrouw met de eveneens obligate sluier. Beiden zitten op een vliegend tapijt dat als inscriptie heeft 'Goede terugreis!'. Op het tweede affiche zie je NPD-leider Udo Voigt zittend op een motor met als ondertitel 'Gas geven'.

Verwijzing
De NPD is racistisch, antisemitisch en revisionistisch en komt daar ook rond voor uit. Het gemeentebestuur van Kreuzberg oordeelde dat de affiches oproepen tot rassenhaat en het nazi-ideeëngoed vergoeilijken. De rechtbank vond echter dat er geen objectief bewijs is voor het overtreden van de wet.

Een affiche prijkte aan de overkant van het Joods Museum in Berlijn en daarmee was het verband tussen 'Gas geven' en de misdaden van het Derde Rijk overduidelijk, aldus het gemeentebestuur. De rechter meende dat met 'Gas geven' ook gewoon bedoeld kan worden dat er haast achter politieke besluiten gezet moet worden.

Op 18 september vinden in Berlijn lokale verkiezingen plaats.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over