Neil Young: Occupy audio!

Muzikant Neil Young is al jarenlang bezig met het verbeteren van de manier hoe moderne muziek 'klinkt.' De geluidskwaliteit van de mp3, de huidige digitale geluidsdrager, doet hem gruwen.

Eric Borsje
Neil Young. © ANP Beeld
Neil Young. © ANP

'Het is niet zo dat digitaal slecht is of minderwaardig, het is dat de manier waarop het wordt gebruikt, niet recht doet aan de muziek', zegt Young in een interview met de Amerikaanse journalist Wall Mossberg.

'De MP3 heeft slechts vijf procent van de gegevens van de oorspronkelijke opname in zich. Het gemak van het digitale tijdperk heeft mensen gedwongen te kiezen tussen kwaliteit en gemak. En die keuze zouden ze niet hebben moeten maken.'

Occupy audio
Mijn doel is om de kunstvorm te redden die ik de afgelopen vijftig jaar heb geoefend', zegt Young. Hij roept op tot een wereldwijde protestactie. 'Occupy audio!', aldus de rocker op leeftijd (67), met een knipoog naar de slogan van de Occupy Wall Street-beweging.

Een mogelijke oplossing zou nieuwe hardware kunnen zijn, een nieuwe techniek die ervoor moet zorgen dat het afspelen van digitale audio-bestanden meer recht doet aan de kwaliteit van de originele opnames.

Steve Jobs
Volgens Neil Young was Steve Jobs, de vorig jaar overleden topman van Apple daar nu net mee bezig. Young vindt dat nu 'een andere rijke man' zich maar op de ontwikkeling van dit soort hardware moet richten, nu Jobs er niet meer is.

'Steve Jobs was een pionier op het gebied van digitale muziek, en zijn erfenis is enorm", zegt Young. 'Maar thuis luisterde hij naar vinyl.'

Meer over