Neef Pim Fortuyn praat met Volkert van der Graaf

Edwin Fortuyn, neef van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, heeft een gesprek gehad met Volkert van der Graaf, de moordenaar van zijn oom. Dat gesprek wordt uitgezonden in het nieuwe AVRO-programma Edwin zoekt Fortuyn.

Redactie
Volkert van der Graaf komt aan bij de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. © ANP Beeld
Volkert van der Graaf komt aan bij de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. © ANP

Over het gesprek zegt Edwin Fortuyn: 'Heel bizar dit. Ook hoe die praat (...) Hij is zo, verschrikkelijk koel daar in. Hoe moet je dat zeggen... Het is gewoon alsof het een dagelijks ding voor hem geweest is, zo komt het op me over... '

In het AVRO-programma, gaat de neef met presentator Art Rooijakkers op zoek naar wie zijn oom was en wat hij heeft nagelaten. De vraag die Edwin stelt is waarom Pim Fortuyn omgebracht moest worden.

Edwin diende bij een advocaat van Van der Graaf een verzoek in voor een gesprek. Vervolgens heeft Van der Graaf telefonisch contact opgenomen met Edwin. Dat was toevallig op een dag waarop Art Rooijakkers en Edwin Fortuyn met de crew op pad waren voor het programma. Er heeft een telefoongesprek van ongeveer 20 minuten plaatsgevonden tussen Edwin en Van der Graaf.

Antwoord
In het telefoongesprek wordt vooral besproken waarom Edwin Van der Graaf zou willen ontmoeten, welke vragen hij zou willen stellen en of Van der Graaf daar antwoord op zou kunnen en willen geven.

LPF-voorman Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 van dichtbij door het hoofd geschoten op het Media Park in Hilversum. Van der Graaf werd kort daarna bij een tankstation in de buurt gearresteerd. De milieuactivist werd veroordeeld tot 18 jaar cel. Naar alle waarschijnlijkheid komt hij in 2014 vrij.

Edwin zoekt Fortuyn is vanaf morgen 21:35 uur te zien op Ned 3. Het gesprek tussen Edwin en Van der Graaf zal pas in de 3e of 4 aflevering worden uitgezonden.

undefined

Meer over