Update

Nederlandse vogelliefhebber ontvoerd in de Filipijnen

Op de Filipijnen is vandaag een Nederlander ontvoerd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bevestigd. De Filipijnse autoriteiten hebben het ministerie van de ontvoering op de hoogte gebracht. Details wil Buitenlandse Zaken niet vrijgeven.

ANP/Redactie
Archieffoto van het westen van Kalimantan. © ANP Beeld
Archieffoto van het westen van Kalimantan. © ANP

Het zou volgens persbureau Reuters gaan om de Nederlandse vogelliefhebber Ewold Horn (52) en de Zwitser Lorenzo Vinciguerra (47). Naast de Nederlander werden ook een Zwitserse toerist en een Filipijnse gids gegijzeld. Een andere Filipijn wist te ontkomen en hulp in te schakelen.

De Nederlander en de Zwitser waren met de gidsen vogels aan het bekijken in de eilandengroep Tawi Tawi, vlak bij het Maleisische deel van het eiland Borneo. Vijf gewapende aanvallers dwongen het drietal in een speedboot te stappen. De Filipijnse politie legde de schuld bij de gidsen. Die zouden geen beveiliging voor de Nederlander en de Zwitser hebben geregeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Tawi Tawi en andere eilanden in de regio. In het gebied zijn radicaalislamitische en communistische opstandelingen actief. Zij ontvoeren vaker westerse toeristen om losgeld te krijgen, maar het is niet bekend of zij ook achter de ontvoering van de Nederlander en de Zwitser zitten. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Meer over