'Nederlandse toeriste vernielt Boeddhabeeld Angkor'

Een Nederlandse toeriste heeft in Cambodja een Boeddhabeeld vernield in een eeuwenoud tempelcomplex in Angkor. Ze was naar eigen zeggen onder invloed van vreemde krachten toen ze het beeld van een meter hoog omver gooide.

redactie
Het Angkor Wat-complex in Cambodja. Hier de Bayontempel. Beeld afp
Het Angkor Wat-complex in Cambodja. Hier de Bayontempel.Beeld afp

Het hoorde volgens haar niet thuis in de tempel. 'Ik was mezelf niet', zegt ze tegenover de NOS. 'Een stem vertelde mij om de tempel op te ruimen, omdat het de tempel was van de godin Innana en niet van Boeddha.' Ze gooide het beeld om omdat de stem haar opdroeg op de plek van het beeld te gaan mediteren.

Toen de vrouw, die in Nieuw-Zeeland woont, de volgende ochtend door bewakers werd gevonden, werd de politie ingeschakeld. Overnachten in het Werelderfgoed is namelijk verboden. Pas toen ze was vrijgelaten, ontdekten beveiligers op de vloer van de Bayontempel de resten van een Boeddhabeeld.

Replica
De tempel stamt uit de 12de eeuw. De vrouw zou volgens de NOS hebben gezegd dat het beeld een replica is. Het zou volgens de omroep kunnen verklaren waarom ze er zonder boete vanaf kwam.

Meer over