Nieuws

Nederlandse politiebonden dienen klacht in over kritische VN-rapporteur

De politiebonden dienen een officiële klacht in tegen VN-rapporteur Nils Melzer, die zich deze week op Twitter zeer kritisch uitliet over het optreden van de Nederlandse politie tijdens protesten. Melzer zou daardoor niet meer geloofwaardig zijn als onbevooroordeeld onderzoeker.

Het Parool
Gerrit van de Kamp tijdens een persbijeenkomst. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Gerrit van de Kamp tijdens een persbijeenkomst.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB oordeelden dinsdag al dat Melzer voorbarige conclusies trok. “Dit soort uitspraken zijn schadelijk voor alle betrokkenen. Pas als alles gedegen onderzocht is, kan een oordeel worden geveld,” reageerden de politiebonden in een gezamenlijke verklaring. Nieuw is dat de bonden nu de Verenigde Naties aanschrijven met een officiële klacht. Dat bevestigt Gerrit van de Kamp, voorzitter van van politiebond ACP, woensdag.

Op Twitter noemde Nils Melzer beelden van slaande agenten ‘een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd’, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij zijn hardhandige arrestatie. De politiebonden verwijten Melzer dat hij de context niet lijkt te kennen.

“Dit is een onderzoeker en die hoort dit ethisch te doen, onbevooroordeeld. Hij heeft zijn conclusies al klaar nog voordat hij naar Nederland komt,” zegt Van de Kamp. “Het is prima dat er onderzoek plaatsvindt naar het optreden van de politie, maar dat moet wel eerlijk gebeuren. Deze man is niet meer geloofwaardig. Desinformatie wordt overal ingezet, het is een heel eenzijdig verhaal.”

Ook beelden van een demonstratie in Amsterdam werden door Melzer en Chinese en Russische media gedeeld. “Landen als Rusland en China spelen een geopolitiek spel,” vertelt Dick Zandee, veiligheidsspecialist bij Instituut Clingendael in deze reconstructie van de reeks gebeurtenissen door Het Parool.

Niet proportioneel

Het Openbaar Ministerie heeft al eerder besloten twee agenten te vervolgen. De openbaar aanklager vindt het geweld waarmee zij op 14 maart vorig jaar een man op het Malieveld in Den Haag aanhielden ‘niet proportioneel’. Wanneer de agenten voor de rechter moeten verschijnen, is nog niet duidelijk.

Het protest liep die dag flink uit de hand, toen veel demonstranten geen gehoor gaven aan het bevel van de burgemeester om het Malieveld te verlaten. De ME moest vervolgens ingrijpen. De demonstrant die verwondingen opliep bij zijn aanhouding, had een startkabel bij zich waarmee hij zwaaide. Hij weigerde deze te laten vallen, rende ermee achter politiepaarden aan en gooide de startkabel uiteindelijk naar een ME’ers. De man werd vervolgens door een hondengeleider en ME’er aangehouden, die daarbij gebruik maakten van hun wapenstok.

In een reactie aan Het Parool laat de Nationale Politie weten dat zij het ‘teleurstellend’ vindt dat Melzer ‘dergelijke stellige uitspraken doet op basis van enkele beelden, zonder kennis te nemen van de context’.

“Nederland is een rechtsstaat waar politieoptreden, waarbij geweld wordt gebruikt, wordt getoetst,” aldus de politie. “Dat is ook gebeurd bij het optreden op 14 maart vorig jaar in Den Haag. Het Openbaar Ministerie heeft daarbij besloten vervolging in te stellen tegen twee agenten, die onder uiterst moeilijke omstandigheden hun werk deden. Het is belangrijk om eerst het oordeel van de onafhankelijke rechter in deze zaak af te wachten.” Justitie vond dat in dat specifieke geval sprake was van disproportioneel geweld bij de arrestatie van een demonstrant. Die liep verwondingen op aan zijn hoofd en een bijtwond van een politiehond.

Meer over