Nederlandse mariniers schieten op piraten

Nederlandse mariniers aan boord van een Nederlands steenstortschip hebben vandaag in de Arabische Zee een aanval van piraten afgeslagen door gericht op hen te schieten.

ANP
Een demonstratie van de Nederlandse marine tijdens de Wereldhavendagen vorig jaar in Rotterdam. © ANP Beeld
Een demonstratie van de Nederlandse marine tijdens de Wereldhavendagen vorig jaar in Rotterdam. © ANP

Dat heeft Defensie gemeld. Het ministerie sluit niet uit dat bij de actie slachtoffers onder de zeerovers zijn gevallen.

De piraten naderden de 'Flintstone' van exploitant Tideway in de vroege ochtend met een vissersboot. Terwijl mariniers de verdachte boot in de gaten hielden, werd op de Flintstone alarm geslagen en verschanste de bemanning zich in een veilige ruimte van het schip. De vissersboot liet ondertussen een skiff (motorboot) te water, die volgens Defensie met hoge snelheid op het Nederlandse zeetransport afkwam. De mariniers vuurden lichtkogels af om de zes piraten te waarschuwen. Maar dat had geen effect.

In het snelle bootje lagen wapens, waaronder een granaatwerper die op het Nederlandse schip werd gericht. Om zichzelf te verdedigen, vuurden de mariniers gericht op het piratenbootje. Daarmee sloegen ze de aanval af, waarna de skiff terugkeerde naar de vissersboot.

Schepen in de omgeving zijn gewaarschuwd dat er piraten in de buurt zijn, aldus Defensie. De Flintstone, die wordt gebruik in de olie- en gaswinning om pijpleidingen en kabels te beschermen met brokken steen, is na de aanval verder gevaren richting het Suezkanaal.

Defensie plaatst geregeld teams van zwaarbewapende mariniers op kwetsbare Nederlandse (handels)schepen om piraten af te schrikken of te verjagen. Nederland is daarnaast al langer betrokken bij de bescherming van koopvaardijschepen die langs Somalië moeten varen. Marineschepen doen geregeld mee aan patrouilles in het gebied.

In april vorig jaar kwam de Hr. Ms. Tromp voor de kust van Somalië in actie om een Iraans vissersschip te bevrijden dat gekaapt was door piraten. In het vuurgevecht dat daarbij ontstond, werden twee zeerovers gedood.

Meer over