Plus

Nederlandse criminelen onder druk na moord Marrakech

Nu Marokkaanse opsporingsdiensten jagen op de daders van de dodelijke schietpartij in Marrakech, heeft de Nederlandse onderwereld er een geduchte tegenstander bij.

Maarten van Dun en Paul Vugts
La Crème, waar donderdag een 26-jarige student werd doogeschoten Beeld ANP
La Crème, waar donderdag een 26-jarige student werd doogeschotenBeeld ANP

Twee Amsterdammers zijn aangehouden als de vermoedelijke schutters in Marrakech. Volgens de Marokkaanse opsporingsdiensten zijn het de Antilliaans-Amsterdamse Shardyone S. (29) en de Dominicaanse Amsterdammer Edwin R.M. (24) die donderdag het vuur openden op het terras van La Crème in het Marokkaanse Marrakech.

Waarschijnlijk hadden de daders de bekende Nederlandse crimineel Mustapha el F. op de korrel - of zijn broer Mohammed, daarover verschillen de theorieën. In plaats daarvan schoten ze een 26-jarige student dood, de zoon van een hoge Marokkaanse rechter. Twee vrienden raakten zwaargewond.

Hand overspeeld
Het vermoedelijke doelwit El F. is de eigenaar van het populaire café La Crème en reed door Marrakech in auto's van merken als Ferrari Rolls-Royce en Lamborghini. Hij is gelieerd aan de organisatie van de in 2014 in Spanje doodgeschoten drugshandelaar Samir Bouyakhrichan. El F. zou meerdere conflicten hebben.

Sinds de actie in Marrakech is het criminele milieu in rep en roer. Omdat liquidaties in Marokko zeer uitzonderlijk zijn en omdat El F. in het milieu geldt als een grote speler.

Maar vooral wordt gespeculeerd over de gevolgen die de moord heeft voor de criminele groepen van wie betrokkenheid wordt vermoed. Sommigen menen dat de criminelen die bij de actie betrokken zijn, hun hand definitief hebben overspeeld.

Vuurwapengeweld
De Marokkaanse opsporingsdiensten zullen alle mogelijkheden in de strijd werpen om de verantwoordelijken te grijpen. Aan vuurwapenbezit tillen de autoriteiten zwaar, vuurwapengeweld wordt al helemaal fel bestreden. Omdat het slachtoffer de zoon is van een vooraanstaande rechter, heeft de jacht op de verantwoordelijken de hoogste prioriteit.

Justitie en de speciale eenheid van de politie die het onderzoek leidt, krijgen vermoedelijk steun van de Marokkaanse geheime dienst. Die heeft een ontzagwekkende reputatie.

Met grondrechten van verdachten wordt niet altijd even nauwkeurig omgesprongen. Een Amsterdamse crimineel die in Marokko een lange straf uitzit voor betrokkenheid bij liquidaties, klaagde dat hij tijdens verhoren was mishandeld. Dat is in Marokko bepaald niet ongebruikelijk.

Rastavlechten
De eerste tekenen dat de opsporingsdiensten voortvarend te werk gaan, kwamen al kort na de schietpartij. Het vermoede doelwit El F. vluchtte naar Casablanca, maar de politie arresteerde hem daar met zijn broer. Hij wordt verhoord.

De verdachte schutters komen uit Amsterdam. Het uiterlijk van Shardyone S. en Edwin R.M. past bij hoe getuigen de daders omschreven: met lange rastavlechten onder motorhelmen. Volgens de Marokkaanse politie logeerden de twee in verschillende hotels, ook in een hotel tegenover het beschoten café. Ze arriveerden een week geleden in Marokko.

Geen grote reputatie
Edwin R.M., wiens wortels in de Dominicaanse Republiek liggen, en de op Curaçao geboren Shardyone S. zijn jeugdvrienden uit Zuidoost. In het criminele milieu hebben ze geen grote reputatie, al kwamen beiden regelmatig met de politie in contact.

Shardyone 'Dyon' S. was in Nederland eerder verdacht van diefstallen, overvallen en huiselijk geweld. Hij staat bekend als vuurwapengevaarlijk. Recent moest S. voorkomen voor trivialiteiten: lokaalvredebreuk en het niet tonen van een legitimatiebewijs. Zijn Nederlandse advocaat wil niet reageren.

Nu Marokko de druk opvoert, dreigen de leden van enkele prominente bendes, die ook hun wortels in Amsterdam hebben, de laatste plek te verliezen waar zij in relatieve rust kunnen leven.

Fatale vergissingen

Stefan Regalo Eggermont (30)
(juli 2014) De jonge vader reed op de Conradstraat in dezelfde auto als het waarschijnlijke doelwit.

Augustine Nyantakyi (37)
(januari 2015) Ghanese afwasser die op de Wolbrantskerkweg werd verward met een crimineel.

Youssef el Kahtaoui (25)
(mei 2015) Reed langs een shisha-lounge op de De Clercqstraat, waar net schutters naar buiten werden gejaagd. Zij zochten een bekende crimineel.

Djordy Latumahina (31)
(oktober 2016) Stapte in een Mini Cooper op het Koningin Wilhelminaplein. Het waarschijnlijke doelwit, een buurman, reed ook in zo'n auto.

Meer over