Update

Nederlandse ambassadeur terug uit Syrië

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Syrië terug voor overleg. Ook heeft hij de Syrische ambassadeur, die vanuit Brussel werkt, ontboden om opheldering te geven over de situatie in Syrië.

ANP/Redactie
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken © ANP Beeld
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken © ANP

De Nederlandse ambassadeur reist naar verwachting vandaag al terug, zei Rosenthal dinsdag. De maatregelen zijn een reactie op het aanhoudende geweld in Syrië. Veel Europese en Arabische landen maakten eerder op de dag al bekend hun ambassadeurs in Syrië terug te roepen.

Maandag sloten de Verenigde Staten hun ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus om veiligheidsredenen. De Nederlandse ambassade blijft wel open, onder meer om contact te houden met de oppositie en met Nederlanders die nog in Syrië zijn. 'De ambassadeur komt terug, maar wij menen dat het verantwoord is de andere diplomaten wel op hun post te houden', aldus Rosenthal. Hij ziet de maatregelen als een manier om het regime van Bashar al-Assad 'met alle middelen af te knijpen'. Rosenthal herhaalde dat het geweld in Syrië moet stoppen en dat Assad moet opstappen.

De minister is 'bitter teleurgesteld' dat Rusland en China afgelopen weekeinde in de VN-Veiligheidsraad hun veto hebben uitgesproken over een resolutie over Syrië die Assad oproept te vertrekken. Rosenthal zal de kwestie volgende week bespreken met zijn Russische collega Sergej Lavrov, die dan naar Den Haag komt.

Nederland dringt er in de EU op aan de sancties tegen het Syrische regime aan te scherpen. Rosenthal wil daarnaast oppositiekrachten in en buiten Syrië ondersteunen, ook financieel, zo kondigde hij dinsdag in een overleg met de Tweede Kamer aan. De SP waarschuwde ervoor dat de oppositie het geld ook zou kunnen gebruiken om wapens te kopen, waardoor het geweld in het land kan ontaarden in een burgeroorlog. Volgens Rosenthal zal Nederland er echter 'heel scherp op zijn' dat dat niet gebeurt. De steun aan oppositiegroepen in Syrië zal er vooral op gericht zijn om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot internet, aldus de minister.

Meer over