Nederlanders bezuinigen nauwelijks op duurdere zorg

Weinig Nederlanders bezuinigingen op hun ziektekostenverzekering. De verwachting was dat veel mensen voor goedkopere oplossingen zouden kiezen, omdat zorgverzekeringen duurder zijn geworden en er minder wordt vergoed.

ANP/ Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een eigen onderzoek van de NOS. Het aantal mensen dat een aanvullende verzekering heeft afgesloten is bij de meeste verzekeraars die meewerkten aan het onderzoek, maar met ongeveer 1 procent teruggelopen.

Dat geldt ook voor een aanvullende tandartsverzekering. Slechts 2 tot 3 procent van de mensen die een aanvullende verzekering hebben, kozen dit jaar voor een eenvoudigere verzekering dan vorig jaar.

Basis ingeperkt

Het pakket van de basisverzekering is in 2012 ingeperkt. De pakketten van de aanvullende verzekeringen die zorgverzekeraars aanbieden zijn onder meer daardoor uitgebreid. En dus duurder geworden. Gemiddeld ruim 8 procent volgens het onderzoeksbureau Mercer, meldt de NOS.

Sinds begin dit jaar mogen de tandartsen zelf hun tarieven bepalen. De verzekeraars hebben als opmaat voor de vrije tandartsprijzen de prijzen van de tandartsverzekeringen flink verhoogd, met zo'n 14 procent.

Iedere Nederlander boven de 18 jaar is verplicht tot het afsluiten van een basisverzekering. Het afsluiten van aanvullende verzekeringen is een strikt vrije keus.

undefined

Meer over