'Nederlander ontvoerd door lokale criminelen'

Achter de ontvoering van de Nederlander in het zuiden van de Filipijnen zitten waarschijnlijk lokale criminelen. Eerder werd gespeculeerd dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroepering Al-Sayyaf achter de ontvoering zou zitten, maar de Filipijnse politie ontkent dat vandaag.

AP
De ontvoerde Nederlander Ewold Horn (links), de Zwitserse Lorenzo Vinciguerra (midden) en een Filipijnse fotograaf, Ivan Sarenas, Beeld ap
De ontvoerde Nederlander Ewold Horn (links), de Zwitserse Lorenzo Vinciguerra (midden) en een Filipijnse fotograaf, Ivan Sarenas,Beeld ap

De politie betwijfelt dat Al-Sayyaf de mannen heeft ontvoerd, omdat daar geen aanwijzingen voor zijn en de terreurgroepering voor zover bekend niet actief is in de provincie. De ontvoerders hebben volgens de politie geen contact opgenomen met de autoriteiten en nergens losgeld geëist.

De Nederlander werd woensdag samen met een Zwitser ontvoerd door gewapende mannen toen ze op een boot vogels aan het bekijken waren in de provincie Tawi-Tawi. Twee andere mannen die aan boord waren, onder wie een ongewapende agent die meereisde om de vogelaars te begeleiden, werden niet meegenomen. Een lokale gids ontsnapte tijdens het wegvaren.

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

Meer over