Update

Nederlander in VS schuldig aan handel met Iran

De 50-jarige Nederlandse zakenman Ulrich D. heeft gisteren in de Amerikaanse staat New Jersey bekend dat hij goederen heeft vervoerd naar Iran. Dit meldt het Openbaar Ministerie in New Jersey.

ANP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Hij had daarom op grond van Amerikaanse sanctiewetten tegen Iran uit 1995 20 jaar cel kunnen krijgen, maar er is een akkoord tussen aanklagers en verdedigers gesloten.

De man werkte voor de transportonderneming Netherlands Freight Forwarding. Hij liet in 2007 en 2008 zonder vergunning ladingen Amerikaanse producten naar Iran transporteren, waaronder chemicaliën, smeermiddelen en islolatiemateriaal. Het vonnis wordt 15 mei uitgesproken. De zakenman heeft Nederland gebruikt als doorvoerhaven. Hij liet volgens de Amerikaanse aanklager onderdelen van de VS naar een logistiek bedrijf met vestigingen in Rotterdam, Schiphol-Rijk en Tilburg sturen om ze daarna door te verschepen naar Iran.

De Nederlander kon op grond van Amerikaanse sanctiewetten tegen Iran 20 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. Hij komt in aanmerking voor strafverlaging vanwege een akkoord tussen aanklagers en verdedigers. De maximale straf die hem nu boven het hoofd hangt, is 5 jaar cel en een boete van 250.000 dollar.

Meer over