Nederland mag nucleaire top organiseren

Nederland gaat zeer waarschijnlijk de derde editie van de Nuclear Security Summit (NSS) organiseren. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in een brief aan de Tweede Kamer.

Michiel van der Geest
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal Beeld ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Uri RosenthalBeeld ANP

Tijdens de top wordt het gevaar van nucleair terrorisme besproken en komen maatregelen aan de orde die de illegale handel van nucleair materiaal tegen moeten gaan. Ook wordt er gesproken over een versterkte rol van het Internationaal Atoomagentschap en het internationaal terugdringen van het gebruik van hoogverrijkt uranium.

Obama
De NSS vond in 2010 voor het eerst plaats in Washington, op initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama. In maart is de tweede editie in Zuid-Korea. Dat land heeft Nederland gevraagd de derde - en voorlopig laatste - top in 2014 te organiseren. Regeringsleiders moeten de kandidatuur van Nederland nog wel offcieel goedkeuren op de bijeenkomst in Seoul.

Nederland ziet de uitnodiging om de derde top te organiseren 'als een uitdrukking van vertrouwen en als het resultaat van de actieve rol die ons land in de afgelopen jaren op het terrein van non-proliferatie heeft gespeeld', schrijft Rosenthal. 'Met het organiseren van de top in 2014 kan Nederland daadwerkelijk bijdragen aan het vertalen van politiek leiderschap in concrete actie. Daarmee bevordert Nederland een veiliger wereld.'

Smokkel
Nederland staat nou niet direct bekend als het middelpunt van de internationale nucleaire smokkel - dat is met name de voormalige Sovjet-Unie -, maar is volgens Rosenthal wel 'kwetsbaar' voor de handel in nucleair materiaal. Dat komt door de haven van Rotterdam als logistiek knooppunt en de geavanceerde industrie. 'Het is direct in het Nederlandse belang om de maatregelen voor de beveiliging van nucleair materiaal op hoog politiek niveau te coördineren', schrijft Rosenthal.

Toerisme

Overigens is het organiseren van deze top lang niet zo gewild als bijvoorbeeld de organisatie van een klimaattop. Voor de toewijzing daarvan wordt intensief en maandenlang gelobbyd, omdat zo'n top een internationale uitstraling heeft die kan bijdragen tot extra toerisme naar de organiserende stad.

Meer over