Update

Nederland in recessie: krimp van 0,7 procent

De Nederlandse economie bevindt zich in een recessie. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent. Omdat ook in het derde kwartaal sprake was van een krimp van 0,4 procent, verkeert de economie nu in een recessie.

Redactie
Een vrouw bekijkt haar rekeningen. Beeld anp
Een vrouw bekijkt haar rekeningen.Beeld anp

Dat blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In heel 2011 groeide de economie nog wel met 1,2 procent.

De krimp komt vooral doordat huishoudens fors minder consumeerden. De krimp hiervan was 1,8 procent. Deze krimp wordt elk kwartaal groter. Consumenten gaven vooral veel minder uit aan energie (min 17 procent) door de hoge temperaturen in het vierde kwartaal. Maar ook aan meubels, auto's, kleding en elektronica wordt minder gespendeerd.

Ook gaf de overheid 0,2 procent minder uit. Dat was voor het eerst sinds 2005. De zorgkosten blijven wel stijgen, maar vooral aan het openbaar bestuur geeft de overheid minder uit.

Industrie
Voor het eerst sinds 2009 is nu ook de uitvoer van het Nederlandse product negatief. Vooral de export naar landen van de Europese Unie is fors afgenomen. De Nederlandse industrie heeft hier last van, de industriële productie kromp met 0,8 procent. De totale uitvoer van producten en diensten steeg nog wel met 0,4 procent in het vierde kwartaal. De bouw deed het wel relatief goed. Dat komt onder meer doordat het amper heeft gevroren in het vierde kwartaal, waardoor gewoon kon worden doorgewerkt.

Bedrijven blijven nog altijd flink investeren, maar ook de groei hiervan wordt minder. In het vierde kwartaal bedroeg de groei 2,9 procent. Bedrijven investeren vooral minder in installaties en computers.

Lichtpuntje is dat het aantal banen nog wel groeit. In het vierde kwartaal met 19.000. In heel 2011 bedroeg deze toename 36.000. Wel neemt de werkloosheid toe. Er komen meer banen, maar er zijn nog meer werkzoekenden. Wel lijkt de werkloosheid zich te stabiliseren. Het aantal vacatures nam het laatste kwartaal met 10.000 af.

Het CBS is desondanks niet heel somber over de vooruitzichten voor 2012. Het consumentenvertrouwen daalt niet en ook andere indicatoren zijn aan het stabiliseren.

Nederland doet het slechter dan de ons omringende landen. Frankrijk en Duitsland presteren beter. Zo stijgt de consumptie in Frankrijk wel en is ook de Duitse economie in 2011 forser gegroeid.

undefined

Meer over