Update

Nederland beleefde een Siberische nacht

De temperatuur in het binnenland daalde vannacht op sommige plekken naar bijna 23 graden onder nul. In een groot deel van Nederland was sprake van zeer strenge vorst (kouder dan min 15 graden). Daarmee beleefde Nederland de koudste nacht in 27 jaar.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Lelystad spande de kroon met een temperatuur van -22,9 graden, zo meldde weeronline vanochtend. 'Bizarre temperaturen', aldus de woordvoerder.

Ter vergelijking: de gemiddelde diepvries in Nederland bereikt als hij aanstaat een temperatuur van 18 graden onder nul.

Het Nederlandse kouderecord staat nog steeds op - 27,4 graden, gemeten op 27 januari 1942 in Winterswijk. De temperaturen in Nederland worden gemeten sinds 1901. Het is sinds 1956 niet meer zo koud geweest in februari in Nederland.

In het Waddengebied en in Zeeland is de temperatuur zaterdag met -10 graden het hoogst.

Aanvankelijk werden de laagste temperaturen gemeten in Marknesse (Noord-Oostpolder, -22,8), het Gelderse Herwijnen ( -20,3), Berkhout (nabij Hoorn aan het IJsselmeer) en Eelde (Drenthe). De thermometer gaf in die plaatsen tussen 3 en 4 uur vannacht een waarde aan tussen 19 en 20 graden onder nul.

Uitzonderlijk
Een temperatuur onder de 20 graden onder nul is in Nederland weliswaar uitzonderlijk, maar kwam deze eeuw al meerdere malen voor: nog op 6 januari 2009 werd in het Limburgse Ell een temperatuur van 20,8 graden onder nul gemeten en op 4 maart 2005 bereikte het kwik in Marknesse een dieptepunt van -20,7 graden.

null Beeld
Meer over