Nazifilm Jud Süss eenmalig vertoond

AMSTERDAM - De in vele Europese landen verboden antisemitische nazifilm Jud Süss uit 1940 wordt op 18 oktober eenmalig in Tuschinski vertoond. De film is onderdeel van het filmsymposium over oorlogspropaganda van het Niod, het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies, en het Historisch Nieuwsblad.

Het symposium Propaganda, de regie van oorlog en vrede wordt tijdens de Week van de Geschiedenis, 17 tot en met 25 oktober gehouden. Jud Süss werd door propagandaminister Joseph Goebbels gemaakt om het Duitse volk op te zetten tegen de Joden.

De antisemitische boodschap zit verstopt in een romantisch kostuumdrama dat speelt in de achttiende eeuw. De schurk in de film is een Jood. ''De boodschap van de film is: zoals ze toen waren, zijn ze nu nog steeds,'' zegt historicus David Barnouw, verbonden aan het Niod.

De Berlijnse Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung bezit de rechten op Jud Süss en stelt strenge eisen aan de vertoning. De film moet in een wetenschappelijke context worden geplaatst. Daarom is er voorafgaand aan de film een inleiding door Barnouw. Ook mogen geen affiches in de stad worden verspreid.

Barnouw: ''De geallieerden hebben na de oorlog al het filmmateriaal in beslag genomen. Het mocht niet worden vertoond. De Duitse staat is nog steeds bang dat het materiaal gebruikt wordt door antisemieten.'' Vijftien jaar geleden is Jud Süss samen met andere propagandafilms vertoond in het Filmmuseum. Dat zorgde toen voor opstootjes. (HET PAROOL)

Meer over