NAVO en EU-landen bijeen over Georgië

BRUSSEL - Ambassadeurs van de NAVO-landen en de EU-landen komen dinsdag - apart van elkaar - bijeen in Brussel voor overleg over de toestand in Georgië. Woensdag komen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken naar Brussel.

De ambassadeurs van de 26 lidstaten van de NAVO spreken ook met de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Jekaterine Tkesjelasjvili. Later op de dag komen de EU-ambassadeurs bij elkaar om het ministersoverleg van woensdag voor te bereiden.

Binnen de EU en de NAVO lijkt nu al verdeeldheid te ontstaan over het conflict. Binnen de EU zijn Polen, de Baltische Staten en Zweden bijzonder kritisch over het Russische optreden, maar Italië toont zich een bondgenoot van Rusland. Italië staat in de NAVO ook tegenover de Polen, de Baltische Staten en de Amerikanen. President George W. Bush heeft de Russische bombardementen onaanvaardbaar en buitenproportioneel genoemd.

Ook NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer sprak van buitenproportioneel geweld door het Russische leger en een gebrek aan respect voor de territoriale integriteit van Georgië. De Europese Commissie riep Rusland op zich terug te trekken van Georgisch grondgebied. (ANP)

Meer over