NAVO-basis in Brunssum 'uit voorzorg' extra beveiligd

De NAVO-basis in het Limburgse Brunssum wordt extra beveiligd. Er zijn geen directe aanwijzingen dat iemand een aanslag op het complex wil plegen, maar uit voorzorg is de bewaking toch 'opgeplust'. Dat zei de burgemeester van Brunssum, Luc Winants, in De Telegraaf en het Radio 1 Journaal op dinsdag.

Redactie
De NAVO-basis in het Limburgse Brunssum wordt extra beveiligd. Beeld anp
De NAVO-basis in het Limburgse Brunssum wordt extra beveiligd.Beeld anp

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat het een van de maatregelen is die in september al werden genomen toen Nederland ging deelnemen aan de coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Er is volgens de zegsman geen concrete aanwijzing van extra dreiging; het is uit voorzorg, net als het advies aan militairen en douaniers om in het openbaar vervoer en in de vrije tijd geen uniform te dragen.

Volgens Winants is er 'wereldwijd dreiging genoeg' en is er 'onrust op bepaalde plaatsen, die op onverwachte momenten tot uiting komt. We zijn verantwoordelijk voor de beveiliging van allen die hier werken en wonen. Het is logisch dat wij met van alles en nog wat rekening houden.'

Anonieme officieren zeiden in De Telegraaf dat ze in de gaten worden gehouden door bezoekers van een nabijgelegen moskee. Winants zei daar niets over, maar zei wel dat hij 'regelmatig praat met mensen van de moskee. Dat contact is goed en open.'

Joram van Klaveren en Louis Bontes (VoorNederland) hebben vandaag Kamervragen over de beveiliging gesteld. Ze willen weten hoelang en hoe het NAVO-complex in Brunssum al 'doelwit van moslimterroristen' is. Ook willen ze weten of er andere militaire installaties zijn die 'concreet bedreigd worden door extremistische moslims'.

In Brunssum zit de Allied Joint Force Command van de NAVO. Dat speelde onder meer een belangrijke rol bij de NAVO-acties in Afghanistan. Er werken enkele honderden militairen uit de NAVO-lidstaten.

Meer over