NAVO: Afghanen leiden zelf bijna helft gevechten

De Afghaanse strijdkrachten leiden inmiddels zo'n 40 procent van de gevechten in Afghanistan. Elke dag worden de Afghaanse troepen sterker en bekwamer. Dat stelde secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, vandaag in Brussel.

ANP/ Redactie
Rasmussen. Beeld reuters
Rasmussen.Beeld reuters

De ministers van Defensie van de 28 NAVO-bondgenoten spreken daar twee dagen over onder meer Afghanistan.

De groeiende rol van de Afghaanse strijdkrachten is belangrijk. De NAVO streeft ernaar dat de Afghaanse troepen eind 2014 zelf verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in het land. Het bondgenootschap wil zich geleidelijk terugtrekken in deze overgangsfase.

De ministers van Defensie bekijken hoe het verder moet met de NAVO en Afghanistan na 2014. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat de training van veiligheidstroepen wordt voortgezet, bijvoorbeeld door het opleiden van trainers. De bijeenkomst in Brussel is bedoeld als voorbereiding op de NAVO-top in mei in Chicago.

Volgens NAVO-topman Rasmussen ligt de overgang in Afghanistan op schema. De Afghaanse troepen zorgen nu voor de veiligheid van de helft van de Afghaanse bevolking. Tegen midden volgend jaar moeten de laatste provincies aan de Afghanen zijn overgedragen.

Geleidelijke afbouw

De internationale troepenmacht onder leiding van de NAVO bouwt dan geleidelijk zijn gevechtsrol af om een meer ondersteunende rol te gaan spelen, verduidelijkte Rasmussen. 'Van bestuurder naar bijrijder', aldus de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière.

Onlangs kondigde Frankrijk aan zijn troepen in Afghanistan vervroegd, namelijk eind 2013, volledig terug te trekken. De Franse president Nicolas Sarkozy reageerde daarmee op de dood van vier militairen.

De Verenigde Staten hopen uiterlijk in 2013 een punt te kunnen zetten achter hun gevechtsmissie in Afghanistan, meldde de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, op weg naar Brussel. De Amerikanen willen daarna alleen nog trainen, adviseren en assisteren.

Meer over