Natuur Caraïben besproken op privé-eiland Branson

Politici, bestuurders en ondernemers zijn vrijdag te gast op het Caribische privé-eiland van miljardair Richard Branson om zich te buigen over een reddingsplan voor de bedreigde Caribische natuur. Op Neckereiland, dat Branson tot een proeftuin voor milieuvriendelijke luxe heeft gemaakt, besluiten ze over de zogenoemde Caribbean Challenge.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Dat plan de campagne schrijft voor dat ten minste twintig procent van de kustlijn in de regio vóór 2020 tot beschermd gebied wordt verklaard. Die maatregel moet de rijkdom aan flora en fauna beschermen. Het toerisme, dat voor het gebied van levensbelang is, is daarbij gebaat.

Afgevaardigden van negen eilanden, directeuren van hotelketens en cruiserederijen, de Wereldbank, de Verenigde Naties, ngo's en milieuorganisaties hebben zich op Neckereiland verzameld. Branson ontvangt hen samen met de premiers van de Maagdeneilanden en Grenada.

Branson
Durfondernemer Branson maakt zich al langer sterk voor natuurbehoud en bouwde op Neckereiland een uiterst natuurvriendelijk én superdeluxe vakantieoord. Het tropische eiland, geheel in het bezit van de eigenaar van het Virgin-imperium, is een van de Maagdeneilanden. Fossiele energie is er nagenoeg taboe, en behoud van de biodiversiteit staat hoog in het vaandel. Branson haalde onder meer de ooit verdwenen flamingo's op zijn eiland terug.

De Caribische eilanden herbergen een tiende van alle koraalriffen ter wereld en ongeveer veertienhonderd verschillende soorten vissen en zeedieren. Maar die rijkdom wordt bedreigd. Koraalriffen hebben te lijden van steeds warmer zeewater, ziekten, overbevissing, en vervuiling. Driekwart van de riffen worden bedreigd.

De regeringen van de meeste deelnemende eilandstaatjes hebben al werk gemaakt van de bescherming van hun natuur. Maar niet iedereen is overtuigd van hun toewijding. Veel regeringen staren al jaren in een lege schatkist en verkiezen als het erop aankomt mogelijk projectontwikkeling boven natuurbehoud.

Meer over