NASA spot Mercurius, komeet én aarde tegelijk in een video

Komeet Pan-Starrs is - met enig geluk - sinds maart met het blote oog aan de nachtelijke hemel te zien. Vanuit de ruimte is de komeet echter nog beter te zien, en wel samen met Mercurius en de Aarde, blijkt uit beelden van NASA.

Martine Steenvoort

Het ruimtespektakel werd tussen 9 en 12 maart vastgelegd, terwijl een van de twee Stereo-ruimtesondes de zon aan het observeren was. De stilstaande planeet aan de rechterkant is de Aarde, de bewegende planeet aan de linkerlijn is Mercurius. Het zwarte bewegende materiaal aan de linkerkant is de zonnewind die van de zon af komt stromen. De zon is net buiten het zicht aan de linkerkant.

In de video is de staart van de komeet goed te zien. Wetenschappers zeggen dat deze er heel ingewikkeld uit ziet. Zij gaan nu de beelden van Stereo verder onderzoeken om erachter te komen wat er precies gebeurt in de staart van Pan-Starrs.

3D-zon
De ruimtemissie Stereo (Solar TErrestrial RElations Observatory) bestaat uit twee vrijwel identieke sondes die in 2006 werden gelanceerd. De sonde draait nu in een baan om de zon en neemt foto's om de zon uiteindelijk driedimensionaal te kunnen weergeven.

De komeet draait in een elliptische baan om de zon en komt een keer in de 104.000 tot 106.000 jaar in de buurt van de aarde. De reis langs onze planeet heeft inmiddels al mooie beelden gebracht.

Pan-Starrs is waarschijnlijk nog tot het einde van maart te zien. De komeet werd in 2011 ontdekt en is vernoemd naar de Panoramic Survey Telescope & Rapid Response System in Hawaï.

Op de foto links Mercurius, in het midden de komeet en rechts op de streep de aarde. Beeld NASA
Op de foto links Mercurius, in het midden de komeet en rechts op de streep de aarde.Beeld NASA
Meer over