NASA ontdekt tienduizendste aardscheerder

Een belangrijke vondst in de astronomie: wetenschappers van NASA hebben deze week de tienduizendste aardscheerder ontdekt.

Martine Steenvoort
Een artist's impression van een ontplofte planetoïde. Beeld Reuters
Een artist's impression van een ontplofte planetoïde.Beeld Reuters

Een aardscheerder is een planetoïde die de aarde dicht kan naderen. Astronomen schatten dat er miljoenen planetoïden in het heelal rondvliegen, waarvan sommigen een gevaar kunnen zijn voor de aarde. 'Het vinden van de tienduizendste aardscheerder is een belangrijke mijlpaal', zegt NASA-wetenschapper Lindley Johnson. 'Maar er zijn minstens tien keer zo veel meer te vinden.'

De allereerste aardscheerder werd in 1898 ontdekt. In de honderd jaar daarna zijn slechts vijfhonderd andere aardscheerders gespot. Maar sinds NASA's Near Earth Object Observations-programma (NEO-O) in 1998 gestart is, zijn er duizenden ontdekt.

Weinig dreiging
Ongeveer tien procent van alle ontdekte aardscheerders zijn groter dan een kilometer. Wanneer een van deze objecten de aarde raakt, zou dat een enorme schade veroorzaken. Geen van deze grotere planetoïden zijn echter een dreiging, meldt NASA.

De planetoïde die de eer heeft de tienduizendste ontdekte aardscheerder te zijn, is planetoïde 2013 MZ5. Deze werd ontdekt door de PanSTARRS-telescoop en heeft een breedte van ongeveer 300 meter. Ook deze aardscheerder is volgens de wetenschappers geen gevaar voor de aarde.

Hoewel naar schatting duizenden ruimtestenen onze aarde onopgemerkt voorbij denderen, wordt de aarde hier af en toe toch nog mee geconfronteerd, zoals laatst in Rusland. Wetenschappers dringen daarom aan op de ontwikkeling van krachtigere telescopen waarmee dreigende ruimtestenen eerder gedetecteerd kunnen worden.

Planetoïde 2013 MZ5, bij het rode pijltje. Beeld NASA
Planetoïde 2013 MZ5, bij het rode pijltje.Beeld NASA
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over