NASA legt spectaculaire zonnevlam vast

Afgelopen week produceerde de zon week opnieuw een heftige zonnevlam. De zon spoot de zonnevlam ongeveer 200.000 kilometer de ruimte in, maar was niet gericht op de aarde. NASA's ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) legde de uitbarsting vast.

Martine Steenvoort
null Beeld NASA
Beeld NASA

Zonnevlammen kunnen invloed hebben op de aarde. De zonnevlam van afgelopen vrijdag was er een uit de M-klasse, een matige uitbarsting. Afhankelijk van de richting van de zonnevlam, kunnen zonnevlammen in de M-klasse rond de polen tijdelijke uitval van radioverbindingen veroorzaken.

Naast de M-klasse bestaan er ook zonnevlammen in de klasse X en C. De uitbarstingen in de klasse C hebben nauwelijks invloed op de aarde, maar de klasse X zijn erg heftig en kunnen ervoor zorgen dat radioverbindingen en elektriciteitscentrales uitvallen.

Dit jaar zullen veel meer van dit soort verschijnselen op de zon te zien zijn. De zon nadert namelijk een zonnemaximum, het hoogtepunt in de elfjarige cyclus van de zon. Tijdens zo'n maximum produceert de zon veel zonnevlekken en zonnevlammen. NASA verwacht dat het hoogtepunt eind dit jaar bereikt wordt.

De zonnevlam op een golflengte van 131-angström. Beeld NASA
De zonnevlam op een golflengte van 131-angström.Beeld NASA
Op deze foto is de zonnevlam van afgelopen vrijdag in een combinatie van drie foto's op verschillende golflengten te zien. Beeld NASA
Op deze foto is de zonnevlam van afgelopen vrijdag in een combinatie van drie foto's op verschillende golflengten te zien.Beeld NASA

De tot nu toe sterkste zonnevlam van 2013 vond op 11 april plaats (zie foto hieronder). Hierbij produceerde de zon ook een coronale massa-ejectie. Bij zo'n eruptie wordt een flinke stroom geladen deeltjes de ruimte in gestuurd.

Wanneer de eruptie op de aarde gericht is, kan dit resulteren in een poollicht. De geladen deeltjes komen dan in botsing met moleculen, hierdoor ontstaan indrukwekkende kleuren aan de hemel, zoals hier of hier te zien is.

De sterkste zonnevlam van 2013 (tot nu toe). Beeld NASA
De sterkste zonnevlam van 2013 (tot nu toe).Beeld NASA

Een zonnevlam is een grote explosie op de zon. Deze ontstaat doordat de energie die in de magnetische velden van de zon wordt vastgehouden, plotseling vrijkomt.

Ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) werd in 2010 gelanceerd en bestudeert tot en met 2015 de zon, om zo meer te weten te komen over de invloed van de zon op de aarde.

In onderstaande video van NASA is drie jaar onderzoek naar de zon samengevat. De beelden werden gemaakt door de SDO.

Deze video laat in drie minuten tijd de zonneactiviteit van de afgelopen drie jaar zien, met twee afbeeldingen per dag.

Meer over