Plus

Napoli verlost de vrolijke Younes uit zijn lijden

SSC Napoli, koploper in de serie A, verlost Amin Younes uit zijn lijden. De linksbuiten was bij Ajax op dood spoor geraakt. De Italiaanse topclub betaalt vijf miljoen euro voor de aanvaller.

Dick Sintenie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij was een vrolijke verschijning, Amin Younes, de kleine dribbelaar die in 2015 de overstap maakte van Borussia Mönchengladbach naar Ajax. Maar tweeënhalf jaar later was het lachen hem vergaan - voorbijgestreefd door de zes jaar jongere Justin Kluivert.

En dat in een jaar waarin Younes zijn zinnen heeft gezet op een plaats in de WK-selectie van Duitsland. "Hij is 24 jaar, dan ben je in Nederland al redelijk op leeftijd. Dus hij zal, net als zoveel spelers, een stap hogerop willen maken." Met die woorden kondigde Marc Overmars, directeur spelersbeleid van Ajax, het vertrek van Younes twee weken geleden al min of meer aan.

Overmars deed zijn zegje langs het trainingsveld in het Portugese Lagos, waar Younes het overduidelijk niet naar zijn zin had. In de meeste partijen en wedstrijdjes die onder leiding van trainer Erik ten Hag in de Algarve werden gespeeld, was hij tweede keus achter Justin Kluivert.

Blessure
In de eerste helft van dit seizoen, toen Marcel Keizer nog trainer was, greep Kluivert zijn kans toen Younes met een blessure kampte. Die twee zijn onvergelijkbare buitenspelers: Younes de man van de korte dribbel, vaak uit stilstand ingezet, Kluivert de linksbuiten met snelheid, diepgang en de passeeractie buitenom.

Als Ajacied heeft Younes ontelbare tegenstanders voor schut gezet op de vierkante meter, dat was een lust voor het oog, maar te vaak stierven zijn acties in schoonheid. Dat gebrek aan rendement is hem opgebroken.

De kleine Duitser deed er alles aan om te slagen in Amsterdam. Hij sprak vrij snel Nederlands, dat eiste hij van zichzelf, en hij toonde zich een geweldige professional. Ook op zijn vrije dagen kwam hij geregeld naar sportpark De Toekomst om extra te trainen.

Zwak voor Younes
In de selectie had iedereen een zwak voor de vrolijke Younes. Zijn beste periode beleefde hij onder trainer Peter Bosz, in de tweede helft van het vorige seizoen. Tijdens een winterse oefenwedstrijd tegen RB Leipzig, ook toen in de Algarve en door Ajax met 5-1 gewonnen, scoorde Younes drie keer. Vier maanden later stond de ploeg in de finale van de Europa League.

Younes was voor Bosz een belangrijke pion in het snel onder druk zetten en het afjagen van de tegenstander. Een speler bovendien aan wie je altijd de bal kwijt kon en die in staat was om met zijn dribbels chaos te creëren in de defensie van de tegenstander. De Duitse bondscoach Joachim Löw beloonde hem in juni vorig jaar met een uitverkiezing voor de nationale ploeg.

Alles over de transfers van en naar Ajax

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over