Namenlijst

ASIS AYNAN

Ik ben terug van vakantie, althans dat dacht ik.

Said, een vriend, belde mij op met het heuglijke bericht dat hij de trotste vader is geworden van een wolk van een baby. Zielsblij stapte hij het stadsdeelkantoor van Oost/Watergraafsmeer binnen om zijn kindje in te schrijven bij de burgerlijke stand.

Bij de balie identificeerde hij zich met zijn Nederlandse paspoort en spelde hij de naam van zijn dochtertje: Massilya. De ambtenaar greep direct naar een lijst met namen. Het papierwerk is de gedicteerde namenlijst uit Marokko. Haar ogen scheerden over het papier, de naam stond er niet op. Nogal wiedes, want op de lijst komen voornamelijk Arabische en islamitische namen voor.

Ze vertelde de vader dat haar van hogerhand was opgedragen Marokkaanse Nederlanders te waarschuwen voor namen die niet op de Marokkaanse namenlijst staan, want dat kan problemen opleveren wanneer de ouders hun kind bij het Marokkaanse consulaat (gelegen aan het Vondelpark) inschrijven. Zo kan een kind dat niet wordt erkend door de Marokkaanse staat geen aanspraak maken op de erfenis.

Een bevriende acteur overkwam anderhalf jaar geleden precies hetzelfde toen hij zijn dochtertje ging aangeven bij de burgerlijke stand van Oud-Zuid. Ik ging mee om fotootjes te maken. Hij trok zijn bordeauxrode schriftje en sprak de naam van het nieuwe leven uit. De naam van zijn dochtertje stond niet op de lijst. De ambtenaar vertelde ons een verhaal dat door een andere overheid was ingefluisterd.

Vreemd dat de misvormde armpjes van Marokko nog zo veel invloed hebben, zelfs
bij handelingen waarbij je je duidelijk als Nederlander presenteert. Laat dit ophouden!
Natuurlijk, ik ben trots op de rijke Marokkaanse cultuur, maar ik heb niets met de Marokkaanse overheid te maken.

Laat ik u vertellen wat veel Marokkaanse Nederlanders van de makhzan vinden: een corrupt en leugenachtig staatsapparaat dat nooit in het reine is gekomen met zijn oorlogsverleden. De vrijzinnige bevolking, vrijdenkers en kunstenaars van Marokko, was tot voor kort verdoemd tot soms letterlijk kille kerkers, waar zij stroomstoten op de edele delen ontvingen.

En waar haalt de Marokkaanse overheid het idee vandaan dat ze privélevens binnen mogen sluipen om kinderen die zij niet hebben verwekt en nooit financieel zullen ondersteunen van Arabische en islamitische namen te voorzien?

Het is jammer dat mijn regering nog steeds aan deze praktijk meewerkt, terwijl de Nederlandse overheid zich vorig jaar heeft uitgesproken tegen het Marokkaanse beleid. In Den Haag bedenken ze het ene met het volkslied afgesloten integratiecursusje na het andere, maar als het allereerste contact van een hier geboren burger met de Nederlandse overheid gebaseerd is op de wensen van Marokko, dan klopt er iets fundamenteel niet.

Beste leden van de kroon, behandel uw burgers zoals u zelf behandeld wilt worden. Pas dit credo op iedereen toe. Iedereen moet vrij zijn in het kiezen van een naam. Maak er desnoods een grondrecht van, want Marokkaanse Nederlanders kunnen nu eenmaal geen afscheid nemen van hun Marokkaanse paspoort.

Wat het overigens vaag maakt, is dat de Marokkaanse regering zichzelf aldoor tegenspreekt. De minister Mohamed Ameur verklaarde dat personen met een Marokkaanse achtergrond in de diaspora zich meer moeten binden aan Marokko, maar minister Chakib Benmoussa ontkent het bestaan van een namenlijst. Het zooitje ongeregeld weet niet wat het wil. Ik weet dat wel: afschaffen die namenlijst! En Jan is ook een mooie naam.

undefined

null Beeld
Meer over