Najaar vol games

Met de Game Convention in het Duitse Leipzig zetten gamemakers deze week het allesbepalende najaarsseizoen in. Populairste spel: gokken welk van de honderden nieuwe games die in de hallen van de Leipziger messe zijn te zien, wordt rond sinterklaas en kerst het grootste verkoopsucces.

De Gameconvention is de grootste spelbeurs van Europa en met de Tokio Gameshow en de E3 in de VS de belangrijkste gamebeurs in de wereld. Met ruim tweehonderdduizend bezoekers in vijf dagen isn het ook de beste bezochte publieksbeurs in de gamewereld. Voor wie nog tijd heeft: de beurs duurt tot en met zondag.

Volgend jaar verhuist de Game Convention van Leipzig naar Keulen, wat voor Nederlandse gamefans een stuk handzamer is gelegen.

Primeurs zijn vorige maand al weggeven tijdens de meer op professionals gerichte E3 in de VS, maar toch is deze week in Leipzig meer dan genoeg te zien - en te spelen.

Naast het wonderlijke Little Big Planet scoort Sony in Leipzig ook met het Home-sociaal netwerk voor zijn spelcomputers. Home werd al verwacht sinds de PS3 werd gelanceerd, maar wordt dit najaar eindelijk actief - alhoewel nog onduidelijk is wanneer dat in Nederland gebeurt.

De voetbalspeloorlog gaat ook een nieuwe ronde in, met zowel de release van Fifa09 van Electornic Arts als van de 2009-versie van Pro Evolution Soccer (PES) van Konami. Deze keer kan de PES-speler als voetballer een hele carrière doorlopen - te beginnen bij de amateurs. Fifa09 belooft regelmatige updates gedurende het lopende voetbalseizoen.

Op racegamegebied komen er een nieuwe Need for Speed en een nieuwe Motorstorm aan.

Electronic Arts komt ook met een nieuwe Harry Potter en met een derde serie Sims-spellen, die echter pas februari volgend jaar verschijnt. En voor wie geen genoeg krijgt van Lara Croft, komt er ook een nieuwe Tomb Raider: Underworld.

Van Nederlandse bodem zijn in Leipzig ook showstoppers te zien, zoals het tweede Killzone-deel van het Amsterdamse Guerrilla, dat in oktober uitkomt. En Game Entertainment Europe probeert het Koreaanse Hovorun op het westen uit, een racespel met een soort hovercrafts dat online met acht man tegelijk gespeeld kan worden. ook belooft GEE een online rollenversie van het eerder dit jaar gelanceerde Statego.

Niet te zien - tenminste niet in het openbaar - is oorlogsspel Gears of War 2, omdat het spel net als het eerste deel in Duitsland verboden zal worden. In november is het wel in Nederland verkrijgbaar, voor de Xbox 360. Ook Resident Evil 5 is in Duitsland alleen voor intimi te aanschouwen. Producent Capcom moet de heftigste levels van de Duitse censuur aanpassen. Ook omstreden, maar wel aanwezig, is het tweede deel van het aan GTA verwante Saints Row.

Ook qua hardware is er nieuws. Er komt alweer een nieuwe versie van jaszakcomputer PSP, met beter scherm en een iets ander uiterlijk. De bestaande lijn PS3's wordt vervangen door modellen met harddisks van 80 en 160 gigabyte. De koper krijgt daarmee meer harddisk voor dezelfde prijs (499 euro) , wat Sony uitlegt als een prijsverlaging.

Vanaf half september kan voor zeventig euro PlayTV worden aangeschaft, waarmee tv gekeken kan worden op PS3 en PSP. Daarnaast komt er met Vidzones een muziek- en videodienst voor de spelcomputers waarmee onbeperkt muziek gestreamd kan worden en muziek gedownload.

De Nintendo Wii krijgt volgend jaar een nieuwe aanvulling, de MotionPlus. Daarmee kunnen bewegingen met de afstandsbediening veel nauwkeuriger dan nu worden gemaakt. Een van de eerste titels die er gebruik van maakt, wordt Wii Tennis. (HERMAN STIL)

Gamesbedrijf Eidos presenteert de 23-jarige Alison Carroll, het nieuwe gezicht van 'Lara Croft' op Games Convention (GC). EPA/Waltraud Grubitzsch Beeld
Gamesbedrijf Eidos presenteert de 23-jarige Alison Carroll, het nieuwe gezicht van 'Lara Croft' op Games Convention (GC). EPA/Waltraud Grubitzsch
Meer over