Han Lips kijkt tv

Naast de man die de natuur een bijna fatale klap toebracht, zat een boer een potje te grienen

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: de nieuwe talkshow Renze op RTL 4.

Han Lips
Lips moest even in zijn ogen wrijven toen hij zag wie er bij ‘de ster van Hillywood’ aan tafel zaten. Beeld Renze, RTL4
Lips moest even in zijn ogen wrijven toen hij zag wie er bij ‘de ster van Hillywood’ aan tafel zaten.Beeld Renze, RTL4

Renze is terug! Wie? Renze Klamer. Twee jaar geleden met De Vooravond gelanceerd als dé ster van Hillywood, las Lips afgelopen weekend in zijn eigen krant. Klamer werd al snel gedwongen om te stoppen wegens ‘gebrek aan urgentie’ en raakte sindsdien in het ongerede. Hij had, zei hij, Hilversum op zijn lelijkst meegemaakt.

Nu mag hij het proberen bij RTL 4, als zomerse vervanger van zijn collega’s Jinek, Humberto en Beau. En zoals dat gaat bij de commerciëlen: Klamer is meteen zijn achternaam kwijt.

Renze dus. In de talkshow Renze. Waarin Renze, aldus RTL, ‘de zomeravonden op geheel eigen wijze afsluit, verrassend en met humor’.

Lips moest even in zijn ogen wrijven toen hij zag wie er maandagavond aan tafel zat. Zag hij het nou goed? Was dat Henk Bleker? De man die als staatssecretaris van Landbouw in het kabinet-Rutte I de natuur een bijna fatale klap had toegebracht – en in het kielzog daarvan de Nederlandse boeren op een jarenlange achterstand zette.

Naast hem zat boer Berny Remerink een potje te grienen.

Henk Bleker is tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Een mooie functie om alsnog zijn straatje schoon te vegen, zo bleek, want veel deed Klamer niet om hem tegen te houden.

Verrassend, maar Lips kon er niet al te hard om lachen. We strijden er met elkaar voor, riep boer Berny nog maar eens. Lips zat met spanning te wachten of Bleker hem een briefje onder de neus zou duwen met een uitnodiging om samen eens te kijken naar een wedstrijd tussen FC Twente en PSV.

“Met deze talkshow moet ik mijn visitekaartje afgeven,” zei Klamer in de krant. “Ik hoop dat de kijkers na vier weken kunnen zeggen: ‘Dat is Renze’.”

Lips kon niet garanderen dat hij het zo lang volhoudt, zelfs niet nadat Meau en Racoon een wonderschoon liedje hadden gezongen.

Renze Klamer begint talkshowavontuur met 682.000 kijkers

Zo’n 682.000 mensen hebben maandag gekeken naar het talkshowdebuut van Renze Klamer op RTL 4. Zijn show Renze scoorde daarmee iets minder kijkers dan concurrent Op1 op NPO 1, waar 719.000 mensen naar keken. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek.

Met een publiek van 682.000 mensen heeft Klamer een sterkere start dan Beau van Erven Dorens met Beau in 2019 en Humberto Tan met Humberto in 2021. De eerste afleveringen van die talkshows waren goed voor respectievelijk 469.000 en 575.000 kijkers.

Eva Jinek deed het juist beter toen ze in 2020 haar debuut bij RTL maakte met Jinek. Naar de eerste uitzending keken toen zelfs ruim 1,7 miljoen mensen. In 2013 startte RTL Late Night, ook met Tan, met 696.000 kijkers.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over