null

Plus

Naar een festival, maar dan luxe: 'Ik raad het iedereen aan'

Beeld Suzanne Ranzijn

Zin in een festivalweekend, maar niet in gesjouw met spullen en brak gedoe? Steeds meer festivals bieden luxe, van tenten met minibar tot villa's met roomservice.

Kim van der Meulen

Slapen op kussens van eendendons, onder Egyptisch ­katoen, tandenpoetsen boven je eigen wasbak in een ­pasgewassen badjas. Zo kan slapen op het Glastonbury Festival er zomaar uitzien - als je bereid bent ruim 6400 euro neer te tellen voor vier nachten. Exclusief kosten voor andere vip-opties, zoals een privéparkeerplek, een eigen douche en eten bestellen wanneer je maar wilt.

In eigen land kun je ook luxe kamperen: dancefestival Defqon biedt een heuse villa voor twintig personen met optioneel een persoonlijke butler, een privéhelikopter, een jacuzzi en een barbecue inclusief chef-kok. Hoewel het op andere Nederlandse festivals vooralsnog iets bescheidener blijft, kun je op bijna elk festival tegenwoordig comfortabel kamperen.

Betalen voor gemak
Sinds vijf jaar kun je op Lowlands overnachten op het zogeheten Gllamcamp DeLLuxe: vaste accommodaties met boxsprings, koelkasten, elektriciteit, stromend water en toegang tot een badhuis.

"Dit kampeerterrein is vooral bedoeld voor mensen die anders waarschijnlijk niet naar het festival zouden komen," zegt Bente Bollmann van Mojo, de organisatie achter Lowlands. "Het is dit jaar de 27ste keer dat het festival georganiseerd wordt. Dat betekent dat bezoekers van het eerste uur ook 27 jaar ouder zijn en geen zin meer hebben om in een tent te slapen. Ze willen een hoger servicelevel en zijn bereid daar meer voor te betalen. Daar spelen we op in."

Dit jaar komen er nieuwe luxe - en prijzige - accommodaties op Lowlands bij: de Farland Dream Llodges, inclusief dagelijks bijgevulde gratis minibar, een shuttleservice naar het festivalterrein, een backstagerondleiding, 24-uurs conciërgeservice en toegang tot een exclusieve ­viewing area met vrij uitzicht op het podium bij sommige concerten.

Bezoekers voor wie luxe slapen vooral belangrijk is, kunnen natuurlijk ook een hotel in de buurt ­boeken. Maar dat spreekt festivalgangers over het algemeen minder aan, zegt Bollman. "Dan moeten ze van het terrein af, wat tijd kost en ze uit de festivalsfeer haalt."

Down the Rabbit Hole, ook een festival van Mojo, biedt om in de sfeer te blijven ook luxere accommodaties op het eigen terrein aan, van simpele koepeltenten tot tipi's en zogeheten saharatenten waarin een veldbed of luchtbed klaarstaat.

De meest luxueuze optie: het Rabbit Resort Deluxe, met bedden, stroom, catering, een loungeplek en een vuurplaats. "Dit festival bestaat pas zes jaar. Deze glamping trekt dus niet zozeer oud-bezoekers aan, maar vooral mensen die geen zin hebben in het slepen met spullen en het opzetten en afbreken van een tent."

Festivalbezoeker Lieke Muller (33) denkt er precies zo over: zij huurde vorig jaar op het Indian Summer Festival met een vriendin een KarTent, een kartonnen tent die je kunt upgraden met een luchtbed en/of slaapzakken. Een tweepersoonstent kost 45 euro voor het hele weekend; in de duurdere vierpersoonsvariant, groot genoeg om in te staan, kun je ook nog eens al je bagage kwijt.

"We waren te lui om veel spullen vanaf het parkeerterrein naar het campingterrein te zeulen en een tent op te zetten," zegt Muller. "Nu was het een kwestie van luchtbed opblazen en slaap­zakken in de tent gooien. We stonden een halfuurtje na aankomst al op het festivalterrein, en dan hadden we ons ook nog omgekleed. De tweepersoonstent was wel wat krap, de tassen stonden opgestapeld aan het voeteneinde. Maar het was wel donker binnen en het bleef lekker koel. Ik zou ­iedereen die van een beetje gemak houdt en niet te veel bagage meeneemt, zoiets aanraden."

Roomservice en massages
Op de camping van dancefestival We Are Electric Weekender staan ook KarTents, maar logeren kan hier sinds de eerste editie ook nog luxer: in een houten huisje, een fes­tivalcaravan of een 'safari deluxe' bijvoorbeeld, een ­tweepersoonstent met elektriciteit, meubels en een houten vloer. "Daarmee richten we ons op bezoekers die drie dagen vol in alles wat het festival te bieden heeft duiken, en tussendoor tot rust willen komen in een luxe accommodatie," zegt Paul Brouwer van Fourmation Entertainment, de organisatie achter het festival.

"De groep die voor deze optie gaat, is meestal 25-plus, heeft net wat meer te besteden of is iets meer 'verwend' dan de startende festivalbezoeker. Door te glampen kun je met al je vrienden bij elkaar staan, waar een toenemende vraag naar is. Al kan dat ook simpel - ieder in zijn eigen tent, bij elkaar op een afgezet stukje terrein."

- In 2018 bood ruim de helft van 91 Europese festivals een vipelement
- De gemiddelde koper van een vipfestivalticket is een 33-jarige, mannelijke millennial
- 45 procent van de festivalbezoekers is bereid om de helft meer te betalen voor vip-opties
- Meer Nederlandse festivals met vipopties of glampingfaciliteiten zijn onder andere Awakenings, Mysteryland, Solar, DGTL, Dekmantel Festival en Amsterdam Open Air.

Bron: Eventbrite

De grote vraag naar accommodaties voor vrienden­groepen, met privésanitair en iets meer comfort, merkte Tomorrowland ook. Daarom biedt het Belgische dancefestival sinds zeven jaar zogeheten 'mansions' aan, luxe villa's op loopafstand van het festivalterrein. Kies je de hele 'mansion package', dan word je zelfs welkom geheten met een drankje, is er roomservice, kun je massages boeken en heb je een gevulde bar op je kamer.

"We bouwen zes tot ­negen mansions per jaar, elk voor maximaal twaalf personen," zegt perscoördinator Debby Wilmsen. "Ze trekken een vast publiek: vrienden die er één keer per jaar samen op uitgaan en Tomorrowland zien als een stedentrip. Soms worden ze geboekt door bedrijven, die het verblijf als incentive inzetten voor hun klanten of medewerkers. En de laatste jaren weten ook meer Aziaten de weg naar onze mansions te vinden."

De viparrangementen en glampingfaciliteiten zijn te vinden op alle populaire meerdaagse festivals. Best Kept Secret verhuurt houten huisjes, overnachten op Pinkpop kan in een kant-en-klare 'Festitent', Paaspop biedt upgrades als een Dixi en Zwarte Cross verwijst 'luxepaardjes' naar kampeerhotel Grasnapolsky, pal voor het festivalterrein, waar je kunt uitrusten van de muziek en blubberige motorcross in een jacuzzi of op het terras.

Tegenwoordig kun je op bijna elk Nederlands festival comfortabel kamperen. Beeld Suzanne Ranzijn
Tegenwoordig kun je op bijna elk Nederlands festival comfortabel kamperen.Beeld Suzanne Ranzijn

Volgens ticketbureau Evenbrite, dat onderzoek deed naar viparrangementen op festivals in binnen- en buitenland, moeten al die upgrades en services voor een extra bijzondere festivalervaring zorgen. Daar blijkt een grote markt voor te zijn: vorig jaar had ruim 70 procent van de Nederlandse festivals een vipelement, zoals de mogelijkheid om lange rijen over te slaan, een plek vooraan bij het podium of toegang tot delen van het terrein waar andere bezoekers niet mogen komen.

Al zijn die privileges niet per definitie bevorderlijk voor het festivalgevoel: drie jaar geleden maakten bezoekers van Burning Man, in de Amerikaanse staat Nevada, zich zo kwaad om het feit dat het vipgedeelte niet voor iedereen toegankelijk was, dat ze het luxekamp vernielden en ­mobile homes dichtlijmden.

Met een overgroot deel van festivalbezoekers dat nog altijd het liefst zelf de tent opzet, lijkt dat gevaar in Nederland ver weg. "Van de 38.000 campinggasten die Tomorrowland een weekend bezoeken, nemen 27.000 nog altijd een eigen tent mee," zegt Wilmsen. Ook op Lowlands en Down the Rabbit Hole kamperen de meeste bezoekers nog altijd op de groepscamping, zegt Bollmann, in hun eigen tent en op een eigen slaapmat. "Zeker voor een jonge doelgroep is kamperen in een eigen tent nog altijd onderdeel van de festivalervaring."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over