Naakt mag in Huizen

HUIZEN - Naaktschilderijen mogen in het gemeentehuis van Huizen hangen. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente gemeld. De gemeente heeft richtlijnen opgesteld voor de kunst in het gemeentehuis. In mei ontstond een rel in de gemeente over twee naaktschilderijen in het gebouw.

Twee naakten werden verhangen omdat bezoekers van het gemeentehuis zich hierover hadden beklaagd. ''In principe is naakt nu gewoon mogelijk'', vertelt de zegsvrouw. In de richtlijnen staat dat er geen inmenging in de keuze van kunst mag plaatsvinden tenzij de strafrechtelijke ondergrens wordt overschreden. ''Je moet dan denken aan pornografische of discriminerende afbeeldingen.

De gemeente is blij dat er nu regels zijn. ''Kunstenaars weten nu waar ze aan toe zijn'', aldus de woordvoerster. Toch kan de gemeente nog ingrijpen. ''De kunst die ter hoogte van de wachtruimte hangt, mag worden verwijderd als de beelden te veel impact hebben op onze bezoekers.'' Volgens de zegsvrouw moet er dan gedacht worden aan oorlogsbeelden, beelden die indruisen tegen goede zeden of beelden van dierenleed. (ANP)

Meer over