Na meer dan een eeuw zingt en spreekt Bismarck weer

Het is voor zover bekend de enige opname van de Duitse bondskanselier Otto von Bismarck. HetThomas Edison National Historical Park in West Orange, New Jersey presenteerde gisteren een geluidsfragment van Otto von Bismarck, die in 1871 de eerste rijkskanselier werd van het Duitse Rijk.

Eric Borsje
De 'IJzeren Kanselier' Von Bismarck Beeld
De 'IJzeren Kanselier' Von Bismarck

In het unieke fragment spreekt hij een paar woorden en zingt een stukje van het Franse volkslied 'Le Marseillaise'. Ook waagt hij nog een poging aan een oud studentenlied.

'IJzeren Kanselier'
Vanwege zijn krachtige wijze van regeren werd Bismarck ook wel de 'IJzeren Kanselier' genoemd. Na zijn dood maakten Duitse nationalisten van Bismarck hun held, door het bouwen van honderden Bismarckmonumenten die het symbool van zijn krachtig persoonlijk leiderschap verheerlijkten.

Piepstem
In Duitsland werd altijd beweerd dat Von Bismarck een beetje een piepstem had, maar na beluisteren van de opname moet dat valt in twijfel worden getrokken. Door de ruis is de stem van de kanselier op deze opname uit 1889 slecht te verstaan. De opame staat op een zogenaamde wasrol, met wat fantasie te beschouwen als de voorloper van de grammofoonplaat. De wasrol met de stem van Bismarck met het stemgeluid van Von Bismarck, werd al in 1957 gevonden, maar niet eerder dan vorig jaar kon de opname worden afgespeeld.

Otto von Bismarck. © Wikipedia Beeld
Otto von Bismarck. © Wikipedia
Meer over