Na bijna een eeuw nieuwe soort rivierdolfijn ontdekt

Wetenschappers hebben in de rivier de Araguaia in het centrum van Brazilië een nieuwe rivierdolfijn ontdekt. Het is de eerste ontdekking van zo'n dier sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog. De wetenschappers, die volgens de BBC hun ontdekking bekendmaken in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One, denken dat de soort zich meer dan 2 miljoen jaar geleden van andere Zuid-Amerikaanse rivierdolfijnen losmaakte.

Een al bekende soort van de rivierdolfijn op stockbeeld. Beeld thinkstock
Een al bekende soort van de rivierdolfijn op stockbeeld.Beeld thinkstock

In de rivier zwemmen ongeveer 1000 exemplaren van de nieuwe dolfijn met zijn karakteristieke lange bek. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie IUCN zijn er maar vijf soorten rivierdolfijnen bekend, als de nieuwe soort wordt meegeteld. Drie daarvan staan op de Rode Lijst, wat betekent dat het gevaar groot is dat ze uitsterven. Een van de bekendste rivierdolfijnen, de baji, die leefde in de Chinese rivier de Yangtze, is vermoedelijk rond 2006 uitgestorven.

Rivierdolfijnen zijn slechts in de verte verwant met de dolfijnen die in de zee leven. Zij hebben lange bekken waarmee zij in de modderige bodem van rivieren wroeten, op zoek naar voedsel.

Meer over