Plus

Na 21 jaar is het einde verhaal voor kunstenaarsdorp ADM

Kort na zonsopkomst is de ontruiming van het ADM-terrein begonnen. Na 21 jaar komt een einde aan de bewoning van het in 1997 gekraakte havengebied.

Hanneloes Pen
De ontruiming van het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied verliep zonder opstootjes. Beeld Maarten Brante
De ontruiming van het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied verliep zonder opstootjes.Beeld Maarten Brante

Even na 9.00 uur ging de slijptol in het hek dat het ADM-terrein al 21 jaar afzondert van de rest van Amsterdam. Zo'n 25 handhavers van de gemeente stonden klaar om iedereen van het 42 hectare grote gekraakte haventerrein te halen.

Dat ging vooralsnog met zachte hand. Zodra het hek openging, lieten drie bewoners zich overtuigen door de waarschuwing dat ze hier 'onrechtmatig aanwezig' waren.

Het was het begin van de langverwachte ontruiming van het ADM-terrein. Na 21 jaar komt een einde aan het kunstenaarsdorp waar zo'n 130 mensen woonden en festivals werden georganiseerd.

Al op 25 december verliep de deadline die de bewoners in de zomer was gesteld door de rechter. Maar ook nadat maandagmorgen het hek was geforceerd, gaven de ADM-bewoners het signaal af dat ze hun terrein niet zomaar zouden prijsgeven.

Achter het hek hadden ze, duidelijk zichtbaar voor de handhavers, een shovel geposteerd. Achter het hek stond ook een grote ton met vuur klaar. In een soort uitkijktoren hielden vrouwen de wacht.

Honden en paarden
Maar toen de handhavers zich meldden, bleek dat de soep niet zo heet werd gegeten. De shovel werd schielijk weggehaald. De ontruiming begon in alle rust.

De handhavers konden het alleen af, zonder de hulp van politie en ME die op afstand paraat stond met honden en paarden. De ADM-bewoners zouden pas worden gearresteerd als ze verzet boden. In de eerste uren van de ontruiming was niemand aangehouden.

Rond 10.00 uur werden bewoners zelfs nog in de gelegenheid gesteld om het terrein te verlaten met hun spullen.

Bewoner Suwanne Jo sprak op weg naar buiten zelfs de hoop uit later nog haar trailertje met spullen op te kunnen halen. Nu had zij in een fietskrat alleen haar computer bij zich. Zij sprak van een 'grote overmacht'. "Dit is shocking. Mijn huis, mijn alles is weg. Mijn familie."

Ook naar haar indruk was de ontruiming rustig begonnen. Zij had geen geweld gezien.

(Tekst loopt door onder video)

Bewoner Berk zei wel dat hem geen tijd werd gegund om zijn spullen te pakken. Bij het verlaten van het terrein werd de ADM'ers duidelijk geen strobreed in de weg gelegd. Zij vertrokken met fietsen, handkarren of een busje met aanhanger, met daarin hun hele hebben en houden.

Ze gingen alsnog op weg naar de slibvelden in Noord. Dit weekend gingen al meer wagens richting de slibvelden, het terrein in Noord dat de ADM'ers voor twee jaar in bruikleen hebben gekregen van de gemeente.

Aanvankelijk waren ze niet blij met hun nieuwe onderkomen, omdat er te weinig ruimte zou zijn voor alle bewoners. Voor woonboten, waar veel ADM'ers in het havengebied op woonden, is überhaupt geen plek.

Menswaardig
Tegelijk hebben de ADM'ers nog altijd hoop dat de Mensenrechtencommissie van de VN tussenbeide komt. Die vroeg de gemeente kort voor kerst de ontruiming met een half jaar uit te stellen om eerst te onderzoeken of de omstandigheden op de slibvelden menswaardig zijn.

Terwijl de ontruiming in volle gang was, stond eigenaar Chidda Vastgoed al klaar om het ADM-terrein over te nemen. "Eindelijk, na 21 jaar," zei Ferry Sint van Chidda. Hij had zo'n twintig man aan beveiliging ingehuurd om het terrein te bewaken na de ontruiming. "Nu kunnen we dit terrein ook verhuren. Het jaar begint goed voor ons."

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over