Myanmar executeert voor het eerst in decennia vier activisten

De militaire leiders van Myanmar hebben voor het eerst in decennia vier mensen geëxecuteerd, melden staatsmedia. Het gaat om twee activisten voor de democratie, onder wie een voormalig parlementslid van de partij van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi, en twee burgers.

Buitenlandredactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

De militaire junta greep in februari vorig jaar de macht en veroordeelde sindsdien tientallen activisten ter dood, maar het land had sinds 1988 geen doodstraf meer uitgevoerd. Vorige maand kondigde de junta aan van plan te zijn de doodstraffen uit te gaan voeren, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde. Zo noemde VN-chef António Guterres het besluit een ‘flagrante schending van het recht op leven, vrijheid en veiligheid’.

Phyo Zeya Thaw, een hiphopartiest die in 2015 als lid van Suu Kyi’s NLD-partij in het parlement werd gekozen, werd door de junta beschuldigd van aanvallen op de strijdkrachten van het militaire regime. Zo zou hij in augustus met een vuurwapen een trein in Yangon hebben aangevallen, waarbij vijf politieagenten omkwamen. Hij werd in november veroordeeld onder de nieuwe antiterrorismewetten van het land. De prominente democratieactivist Kyaw Min Yu kreeg hetzelfde vonnis.

De twee andere mannen die zijn geëxecuteerd, waren veroordeeld omdat ze een vrouw zouden hebben vermoord van wie ze dachten dat ze een informante van de junta was. Er zijn geen details bekend over de uitvoering van de doodstraffen. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de daden van het regime in Myanmar. Zo spreekt Human Rights Watch van een ‘uiterst wrede daad’ en ‘een afschuwelijke escalatie van onderdrukking door de staat’.

Het leger greep de macht nadat het de regeringspartij van Suu Kyi herhaaldelijk zonder bewijzen had beschuldigd van verkiezingsfraude. Volgens de Myanmarese mensenrechtenorganisatie AAPP heeft de junta sinds de coup 2114 activisten en burgers gedood. Ook zouden de militaire bestuurders 14.847 mensen hebben opgepakt, van wie er nog 11.759 vastzitten.

De ter dood gebrachte activist Kyaw Min Yu (links) en parlementariër/hiphop-artiest Phyo Zeya Thaw op beelden van de militaire informatiedienst in Myanmar. Beeld AFP/Myanmar’s Military Information Team
De ter dood gebrachte activist Kyaw Min Yu (links) en parlementariër/hiphop-artiest Phyo Zeya Thaw op beelden van de militaire informatiedienst in Myanmar.Beeld AFP/Myanmar’s Military Information Team