Recensie

'Muppets most wanted' mist warme hart van voorganger (***)

Een vervolg is vrijwel nooit zo goed als het origineel. Bij 'Muppets most wanted' is dat niet anders. Toch zitten er gelukkig nog genoeg geslaagde grappen en liedjes in de film.

Mike Peek

'Muppets most wanted' begint net na de finale van 'The Muppets' (2011), die slimme, charmante reboot van Jim Hensons beroemde poppendynastie. De figuranten lopen weg, het decor wordt al afgebroken, maar de camera's draaien door. Dat kan, vrezen Statler en Waldorf, maar één ding betekenen. 'We're doing a sequel!'

Het swingende openingslied loopt over van zelfspot. Niemand heeft enig idee waar deze film over moet gaan, sowieso is een vervolg natuurlijk nooit zo goed als het origineel, maar de Muppets zijn allang blij dat ze nog werk hebben. Dan fluistert Dominic Badguy (Ricky Gervais) iets in Kermits oor: 'Wat als de Muppets op wereldtournee gaan?'

Ondanks Dominics omineuze achternaam gaat Kermit akkoord. Wat hij niet weet, is dat Badguy samenspant met de Russische schurk Constantine, een dubbelganger van Kermit. Al snel neemt Constantine Kermits plaats in en wordt hij afgevoerd naar een Siberische gevangenis waar Nadya (Tina Fey) de ijskoude scepter zwaait. De tournee blijkt ondertussen slechts een dekmantel. Terwijl de Muppets alle aandacht naar zich toe trekken, plegen Constantine en Badguy in elke stad een roofkraak. De Clouseau-achtige inspecteur Jeann Pierre Napoleon (Ty Burell) probeert ze op te pakken.

Actuele insteek
'Muppets most wanted' mist het warme hart van zijn voorganger. Zonder de menselijke romance tussen Jason Segel en Amy Adams blijft er een, gelukkig grotendeels geslaagde, reeks grappen en liedjes over.

Regisseur James Bobin stond naar eigen zeggen een 'cold war musical' voor ogen. Door de huidige spanningen in Oekraïne is dat onbedoeld een zeer actuele insteek. Probeer maar eens naar Constantine te kijken zonder aan Poetin te denken. Hilarisch is de scène waarin hij oude afleveringen van The Muppets bestudeert en Kermits accent probeert over te nemen. Dat kost hem veel moeite. Logisch, want 'It's not easy being mean'. Een schot in de roos, die Constantine.

Deze film lijkt, meer nog dan de voorganger, wel vooral voor volwassenen gemaakt. Hij leunt sterk op nostalgie, bevat vele verwijzingen naar populaire cultuur en heeft een enorme parade van beroemdheden. Het is de vraag of jonge kinderen daar veel van meekrijgen.

Meer over