Muller Music sluit deuren: 'De Amsterdamse muzikant huilt'

Muller Music is een begrip onder muzikanten in Amsterdam en ver daarbuiten. De zaak in de Raadhuisstraat is bijna een eeuw oud, maar haalt zijn honderdste verjaardag niet. Maandag sluit de winkel de deuren, voorgoed.

Aybala Carlak
Eigenaar Gerard ten Hoedt gaat met pensioen Beeld Tammy van Nerum
Eigenaar Gerard ten Hoedt gaat met pensioenBeeld Tammy van Nerum

Hij had best nog een paar jaar door willen gaan, maar ach, hij moest toch al met pensioen.

Een aflopend huurcontract was voor eigenaar Gerard ten Hoedt (65) daarom een goed excuus afscheid te nemen van zijn muziekwinkel, zijn tweede thuis.

Hier liep hij al op zijn veertiende stage bij zijn ouders en op zijn 22ste nam hij de zaak over. Dankzij de hulp van zijn moeder en later van zijn vrouw, zwager en schoonzus, heeft hij het bedrijf lang kunnen runnen, ondanks zijn hartklachten.

"Ik heb de laatste jaren steeds meer op mijn medewerkers moeten leunen, maar daarom is de steun van je familie ook zo belangrijk."

Dat het een familiezaak betreft is in veel zaken terug te zien. Om negen uur 's ochtends op een doordeweekse dag staan in de winkel al zes man.

Met zijn medewerkers die later aangenomen zijn, is Gerard net zo hecht. Een klein uur later komen al klanten binnenstromen. "Zelfs een deel van mijn klantenbestand is familie," zegt hij.

"De Amsterdamse muzikant huilt," zegt Henk Mulder (76), een van de vaste klanten van Muller. "Ik kom er al sinds mijn negende. Het enige dat ik te klagen heb over de winkel is dat die sluit. Er verdwijnt al zo veel uit de stad."

Sentimenteel afscheid
Een deel van het klantenbestand bestond uit de bekende, betere muzikanten onder wie Candy Dulfer en Rinus Groeneveld. Maar ook de sterren ver buiten Amsterdam kwamen via mond-tot-reclame bij Muller Music terecht, Chris Dave bijvoorbeeld.

En dan had je nog politici als Eberhard van der Laan, die nog persoonlijk langs was gekomen na een klacht van Ten Hoedt over drinkende mannen bij de Westermarkt.

Ten Hoedt wordt sentimenteel wanneer hij over de winkel vertelt. Hij lijkt er nog niet klaar mee te zijn. De oude werk- en eettafel wordt nog steeds schoongemaakt, de drums worden voor de foto toch even terug in de kast gezet, en de laatste reparatieverzoeken komen in de laatste open dagen nog binnen.

"En ook als ik straks met pensioen ben, zullen m'n trouwe klanten nog bij me mogen aankloppen als er iets mis is met een instrument. Ik ben tenslotte niet ineens mijn vakkundigheid kwijt."

Welvaart door toeristen
De winkel opende in 1922 de deuren, aan de Bloemgracht. Sindsdien is er veel gebeurd in de stad. De crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog, het huwelijk van Beatrix en Claus, de rellen in de jaren zestig. En ook de buurt en de mensen die er komen zijn de laatste jaren erg veranderd.

"Jongelui gaan anders om met muziek, groeien anders op. Ze hebben niet door dat als ze elders hun spullen kopen, hun eigen buurt verarmt."

Maar klagen doet Ten Hoedt niet. "De toeristen bijvoorbeeld, waar veel nieuwe Amsterdammers over klagen, hebben ons juist veel welvaart opgeleverd."

De instrumenten die Muller niet heeft verkocht zijn inmiddels opgekocht door Music All-In uit Noordwijk.

96

De muziekwinkel van Muller opende zijn deuren in 1922. De familiezaak gaat nu, na 96 jaar, definitief dicht.

Anand Bhiekharie Beeld Tammy van Nerum
Anand BhiekharieBeeld Tammy van Nerum

Anand Bhiekharie (52)
"Ik kom hier niet zo vaak hoor, ongeveer zes à zeven keer per jaar. Als tiener kwam ik hier al, en nog steeds kom ik als drummer hier mijn stokken halen. De eigenaren zijn betrouwbaar en voor een muzikant is dit een snoepwinkel."

Peter Zegveld Beeld Tammy van Nerum
Peter ZegveldBeeld Tammy van Nerum

Peter Zegveld (66)
"Ik kom hier al 30 jaar. Gerard is open en eerlijk. Hij kan gerust zeggen: als je dit koopt, moet je over een jaar al terugkomen voor een nieuwe. En dan die begaafdheid waarmee hij repareert. Wat ook zo mooi is aan een fysieke winkel: je kunt alles aanraken."

Jet Kat Beeld Tammy van Nerum
Jet KatBeeld Tammy van Nerum

Jet Kat (69)
"Ik ken deze mensen al jaren, het is voor mij een persoonlijke kwestie. Bovendien verkopen andere muziekwinkels meer elektrische instrumenten. Hier is een grote akoestische variëteit. Ik kan hier allemaal kleine, interessante spullen kopen voor mijn improvisatielessen."

Meer over