Update

Mubarak veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

De voormalige Egyptische president Hosni Mubarak is vanmorgen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De inmiddels 84-jarige man die het land bijna 30 jaar lang in zijn greep hield, kreeg de straf omdat hij verantwoordelijk was voor de dood van honderden demonstranten.

Redactie
Videobeeld van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak die wacht op zijn vonnis in de rechtbank. Beeld ANP
Videobeeld van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak die wacht op zijn vonnis in de rechtbank.Beeld ANP

Dat heeft een rechtbank in Caïro bepaald. Voor zijn rol bij het neerslaan van protesten in januari en februari 2011 had de aanklager de doodstraf geëist.

Mubarak zou er, samen met vijf medebeklaagden onder wie ex-minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly, voor hebben gezorgd dat op demonstranten werd geschoten. Ongeveer 850 betogers werden gedood. Al-Adly werd ook veroordeeld tot levenslang. Zes medebeklaagden uit de veiligheidshiërarchie werden vrijgesproken in de uitspraak die rechter Ahmed Refaat voorlas.

Rechter Ahmed Rifaat sprak in scherpe woorden over de heerschappij van Mubarak, die hij een 'donkere nachtmerrie' noemde. Deze 'dertig jaar duisternis' kwamen pas ten einde toen Egyptenaren er genoeg van hadden en verandering eisten. 'Op vreedzame wijze eisten zij democratie van de heersers die de touwtjes strak in handen hielden', zei Rifaat. Mubarak en El-Adly deden niets om het vermoorden van ongewapende betogers door veiligheidstroepen in Caïro en andere steden te stoppen, vervolgde hij.

Twee zoons van de ex-president, Gamal and Alaa, werden tijdens de zitting vrijgesproken. Zij waren, net als hun vader, aangeklaagd voor corruptie. Volgens de rechter zijn de feiten verjaard.

Relletjes
De advocaat van Mubarak kondigde na de zitting aan dat hij in beroep gaat tegen het vonnis.

Direct na de uitspraak brak er een relletje uit in de rechtszaal. Sommige aanwezigen hadden gehoopt dat Mubarak de doodstraf zou krijgen. Buiten werd wel feestgevierd.

Mubarak is, circa 16 maanden na zijn val, de tweede Arabische leider uit de 'Arabische Lente' die door de rechter wordt veroordeeld. De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali (75) vluchtte in januari vorig jaar naar Saudi-Arabië en is daarom niet bij de processen tegen hem aanwezig geweest; hij werd bij verstek veroordeeld. De Libische dictator Muammar Kaddafi werd in oktober 2011 op de vlucht gedood in het Noord-Libische Sirte. De Jemenitische autocraat Ali Abdullah Saleh (70) droeg na lang dralen in februari dit jaar de macht over en heeft met zijn opvolgers afgesproken dat hij niet wordt vervolgd.

Moeizaam
De zitting vond plaats in een zaal in de politieacademie in de hoofdstad Caïro. De 84-jarige ex-president werd per helikopter overgebracht vanuit het ziekenhuis waar hij wordt verpleegd. Zijn regime viel 11 februari vorig jaar tijdens hevige onlusten.

Mubarak leidde Egypte van 1981 tot 2011. De voormalige luchtmachtofficier moest vertrekken wegens massale stakingen en protesten tegen zijn bewind.

Het proces tegen de oud-president verliep moeizaam. Hij meldde zich vaak ziek. Volgens sommigen lag hij na zijn aftreden zelfs enige tijd in coma. Bij een verhoor werd hij op een brancard naar binnen gereden, terwijl hij kennelijk lag te slapen. Twee zonen van Mubarak zijn eveneens aangeklaagd voor corruptie.

Demonstranten hadden zich vanmorgen verzameld voor de rechtszaal. De oproerpolitie kijkt toe. Beeld ANP
Demonstranten hadden zich vanmorgen verzameld voor de rechtszaal. De oproerpolitie kijkt toe.Beeld ANP
Meer over