Mubarak veroordeeld tot drie jaar cel voor verduistering

De 86-jarige Egyptische oud-president Hosni Mubarak is tot 3 jaar cel veroordeeld wegens corruptie. Zijn zonen Alaa en Gamal Mubarak zijn tot 4 jaar cel veroordeeld. Ze zouden geld hebben gestolen dat bestemd was voor de renovatie van presidentiële paleizen. Het ging om een bedrag van ruim 17 miljoen dollar. Het drietal moet dat bedrag nu terugbetalen.

Redactie
De Egyptische ex-president Mubarak tijdens een hoorzitting op 26 april van dit jaar. Beeld ap
De Egyptische ex-president Mubarak tijdens een hoorzitting op 26 april van dit jaar.Beeld ap

Het proces liep maanden vertraging op. Het begon in augustus, maar de rechtbank stuurde de zaak terug naar de openbaar aanklager, die vier nieuwe verdachten aandroeg.

Vorig jaar werd de president, die kwakkelt met zijn gezondheid, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij niet heeft voorkomen dat bij de opstand van 2011 - die een einde maakte aan zijn 30-jarige bewind - betogers om het leven kwamen. Een hogere rechtbank oordeelde echter dat het proces over moet.

Al-Sisi grote favoriet
De veroordelingen komen kort voor de presidentverkiezingen in Egypte. Volgende week maandag en dinsdag gaan de Egyptenaren naar de stembus. Oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi is de grote favoriet. Egyptenaren in het buitenland hebben al massaal gestemd op Al-Sisi als nieuwe president. De presidentsverkiezingen in Egypte zijn maandag en dinsdag maar de stemgerechtigden buiten de Noord-Afrikaanse staat mochten hun stem de afgelopen dagen al uitbrengen.

Volgens voorlopige uitslagen kreeg de voormalige legercommandant al-Sisi in sommige landen meer dan 90 procent van de stemmen. Zijn tegenstrever, de linkse Hamdien Sabahi, moest het met veel minder doen. Hij kreeg tussen de 2,3 en 24,2 procent. Ongeveer 300.000 Egyptenaren in het buitenland brachten sinds donderdag hun stem uit.

Mubarak in 1974. Beeld ap
Mubarak in 1974.Beeld ap
De Egyptische oud-president Hosni Mubarak. Beeld EPA
De Egyptische oud-president Hosni Mubarak.Beeld EPA
Meer over