Mubarak in zeldzaam interview: volk wil al-Sisi

In een zeldzaam interview heeft de verdreven ex-dictator van Egypte Hosni Mubarak gezegd dat legerleider Abdel Fatah al-Sisi de volgende president van Egypte zal worden omdat 'het volk hem wil'. Hij gaf het interview in het militaire ziekenhuis in Caïro waar hij onder huisarrest verblijft aan journalisten uit Koeweit.

Redactie
Een poster van ex-dictator van Egypte Hosni Mubarak. Beeld ap
Een poster van ex-dictator van Egypte Hosni Mubarak.Beeld ap

Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Arabiya vandaag. 'Het volk wil Sisi en het volk zal zegevieren', aldus de ex-dictator. Volgens het Egyptische leger heeft al-Sisi zich nog niet officieel gepresenteerd als presidentskandidaat, maar aangenomen wordt dat hij zich gauw tot president laat kiezen.

Dat kan geen groot probleem zijn. De media, die veelal in handen zijn van de Staat, vereren al-Sisy als een heilige. Veel Egyptenaren denken dat het land aan zijn ferme hand terugkeert naar stabiliteit. De jaren sinds de val van president Hosni Mubarak in februari 2011, inclusief het treurige regeringsjaar van de democratisch gekozen president Mohamed Morsi, zien velen als een rampzalige neergang.

Al-Sisi zou de zesde hoge officier worden die Egypte bestuurt sinds de militaire staatsgreep van 1952. Sindsdien kende het land slechts één echte burgerpresident, de islamist Morsi die halverwege 2012 aantrad en 3 juli vorig jaar werd afgezet door al-Sisi. De presidentsverkiezingen worden waarschijnlijk al binnen een half jaar gehouden.

Legerleider Abdel Fatah al-Sisi. Beeld REUTERS
Legerleider Abdel Fatah al-Sisi.Beeld REUTERS
Meer over