Moskou dreigt nu ook Polen

MOSKOU - De plaatsing van een batterij Amerikaanse onderscheppingsraketten in Polen 'kan niet onbestraft blijven'. Dat heeft de Russische generaal Anatoli Nogovitsin gisteren gezegd. Nogovitsin, adjunct-stafchef van de Russische strijdkrachten, noemde het 'spijtig dat de Amerikanen in een toch al moeilijke tijd de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland verder verslechteren'.

''Polen stelt zich met het toelaten van de raketten bloot aan een aanval, honderd procent zeker.'' Volgens de generaal staat de Russische militaire doctrine het gebruik van kernwapens toe 'tegen de bondgenoten van landen die kernwapens bezitten, indien zij deze op eneigerlei wijze helpen'.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski zou de Russen volgens het Poolse persbureau PAP hebben aangeboden de bouwlocatie te komen inspecteren, om met eigen ogen te zien dat het geen installatie tegen Rusland is.

De VS en Polen bereikten donderdag na ruim achttien maanden onderhandelen overeenstemming over het plaatsen van tien onderscheppingsraketten als onderdeel van een schild tegen raketaanvallen.

Rusland ziet het schild als een bedreiging van eigen veiligheid.

De Amerikanen houden vol dat het schild niet tegen Rusland is gericht, maar het Westen moet beschermen tegen aanvallen door 'schurkenstaten' zoals Iran. (AP)

Meer over